Skip to main content

Ακτίδα φωτός για Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Μια ακτίδα φωτός, από την ...Πολωνία, για τους Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, φάνηκε τις τελευταίες ώρες. Και δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο, το οποίο να αποβεί σωτήριο και για την χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Και τους επέτρεψε να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια τη μετατροπή των δανείων τους σε εγχώριο νόμισμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ενδεχομένως την σημαντικότερη από αυτό το μέτωπο, που ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες επί χρόνια.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όπως και στην χώρα μας, έτσι και στην Πολωνία, περίπου 700.000 δανειολήπτες πήραν στεγαστικά δάνεια σε ξένα νομίσματα, κυρίως σε ελβετικό φράγκο, κατά το προηγούμενο διάστημα. Λόγω της μεγάλης υποχώρησης στην ισοτιμία, σήμερα  πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι υπολόγιζαν. Ιδιαίτερη αξία έχει το αιτιολογικό της δικαστικής απόφασης, που ουσιαστικά δικαιώνει τη συγκεκριμένη πολυπληθή ομάδα δανειοληπτών.

Εκεί σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η φύση του κύριου υπό συζήτηση θέματος είναι πιθανόν να αλλάξει, ως προς το ότι αυτές δεν θα αναφέρονται πλέον σε ξένο νόμισμα ενώ θα εξακολουθούν να έχουν επιτόκιο που θα βασίζεται στην ισοτιμία του νομίσματος αυτού, η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποκλείει την ακύρωση των συμβάσεων αυτών». Τώρα εναπόκειται σε κάθε δικαστήριο να αποφασίσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και το ευρωπαϊκό δεδικασμένο που δημιουργήθηκε κρίνεται ισχυρό.