Skip to main content

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη ζητά η Σκόπελος

Την ίδια αγωνία με τους Θεσσαλονικείς, για την ακτοπλοϊκή απομόνωση της πόλης, αισθάνονται και οι κάτοικοι των νησιών. Ποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει τις επόμενες ημέρες ο νέος δήμαρχος Σκοπέλου
Στην εδραίωση σταθερής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Βόρεια Ελλάδα και δη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί πύλη εισόδου τουριστών και από τα Βαλκάνια, πρόκειται να εστιάσει τις προσπάθειές της η νέα αυτοδιοικητική αρχή Σκοπέλου, προσδοκώντας ότι μέρος της τουριστικής κίνησης θα διοχετευθεί και στις Βόρειες Σποράδες.

«Θα εξετάσουμε το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά πάσα πιθανότητα στις επόμενες ημέρες θα βρίσκομαι στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσω το συγκεκριμένο ζήτημα και με τους ακτοπλόους» ανέφερε ο νέος δήμαρχος του νησιού Γιώργος Μιχελής, αποδεικνύοντας ότι και οι κάτοικοι των νησιών έχουν την ίδια αγωνία με τους Θεσσαλονικείς, που αισθάνονται ακτοπλοϊκά απομονωμένοι.
Το ακτοπλοϊκό, όμως, δεν θα είναι το μόνο μέτωπο στο οποίο θα πέσει το βάρος.

Καθόσον η τουριστική αγορά των Βαλκανίων θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας για τα θέρετρα των Σποράδων, ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι θα δρομολογηθεί και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τουρισμού, ώστε «να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αποτελεσματικότερα την τουριστική μας πολιτική» σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί πως σε ό,τι αφορά στον τρόπο σύστασης και λειτουργίας του νεότευκτου θεσμού, ο οποίος θα λειτουργήσει με πρωτοβουλία του Δήμου Σκοπέλου, βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές.

«Θα καλέσουμε τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια δομή η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό, θα χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές, για να αξιοποιήσει στατιστικά στοιχεία και στην συνέχεια θα καταθέτει εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με το πώς μπορούμε να χειριστούμε τα τουριστικά θέματα» διευκρινίζει ο νέος Δήμαρχος Σκοπέλου. Επικουρικά δε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα οργανώσουν τη συμμετοχή του νησιού σε επιλεγμένες εκθέσεις του τουριστικού τομέα, προκειμένου να υποστηρίξουν το «άνοιγμα» του νησιού στις βαλκανικές αγορές.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Στο γειτονικό νησί του Παπαδιαμάντη, εν τω μεταξύ, τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν όσον αφορά στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά.

«Οι κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού είναι ικανοποιητικές και μάλιστα παρατηρείται αυξητική τάση σε σχέση με τις προτιμήσεις των ξένων τουριστών προς την Σκιάθο», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού και διευκρινίζει πως «τα δείγματα που έχουμε από την Αγγλία είναι πάρα πολύ θετικά, όπως επίσης και από άλλες περιοχές, όπως Σκανδιναβία, Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Σερβία κ.λ.π., παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί».

Παράλληλος στόχος των Ξενοδόχων της Σκιάθου δε, κατά τον κ. Γιάννη Κουκουλάκη, είναι η συμμετοχή της σε αρκετές τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και η ανάληψη διαφόρων δραστηριοτήτων, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι φυσικές ομορφιές του νησιού. «Εργαζόμαστε μεθοδικά, προκειμένου να προωθήσουμε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως μονοπάτια, καταδύσεις, τον Μοναστηριακό πλούτο και όλες γενικά τις δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου» επισημαίνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «ήδη αρχίζουμε και ενημερώνουμε τους περιπατητές πανελλήνια για τα μονοπάτια, αλλά και τα Μοναστήρια που διαθέτει η Σκιάθος, για να τα γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος».