Skip to main content

Ακύρωση του σχεδίου ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας

Δεν θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας
Τέλος στα σενάρια  όσον αφορά το σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, που καταρτίστηκε επί προεδρίας Μπους, βάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα υποβαθμίζοντας, έτσι την απειλή των ιρανικών πυραύλων σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράν έχει καθυστερήσει στην κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί, ότι δεν αποτελεί  απειλή για την αμερικανική ήπειρο και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Γιαν Φίσερ είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη νέα θέση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας.

Η αναβολή του σχεδίου, καθησύχασε τη Ρωσία, καθώς όπως έχει εκφράσει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο παρελθόν, το συγκεκριμένο σχέδιο της Αμερικής απειλεί και τη χώρα τους. Γι΄ αυτό, η Ρωσία το Νοέμβριο προέβη σε μετακίνηση των δικών τους βαλλιστικών πυραύλων στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία. Αυτό συνέβη προκειμένου να μπορεί  να «εξουδετερωθεί» εάν κριθεί απαραίτητο η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, όπως είχε δηλώσει.

Ωστόσο, η ακύρωση του σχεδίου, φαίνεται να δυσανασχέτησε την Πολωνία, καθώς με δηλώσεις του, ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Αλεξάντερ Ζτσίγκλο, χαρακτήρισε την πολιτική Ομπάμα στην κεντρική Ευρώπη αποτυχημένη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την το Associated Press, την Πέμπτη αναμένονται δηλώσεις από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Χ.Κ.