Skip to main content

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: O σωστός άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση

Η πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ είναι ο άνθρωπος – κλειδί στην προσπάθεια που κάνει η Αθήνα να αυξήσει την επιρροή της στην Ουάσιγκτον

Είναι κρίσιμο και πολλαπλά ωφέλιμο, όταν οι σωστοί άνθρωποι βρίσκονται στην κατάλληλη θέση, στον σωστό χρόνο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά. Ο «Τειρεσίας» δεν γνωρίζει προσωπικά την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που είναι η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κι έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού. Όμως οφείλει να πει ότι, ψάχνοντας, ανακάλυψε ότι είναι ένα κομβικό πρόσωπο για τη δουλειά που γίνεται αυτόν τον καιρό πέραν του Ατλαντικού για την προώθηση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Τι μαθαίνει λοιπόν;  

Ότι αυτή τη στιγμή θεωρείται και είναι για την ακρίβεια ο άνθρωπος – κλειδί στην προσπάθεια που κάνει η Αθήνα να αυξήσει την επιρροή της στην Ουάσιγκτον. Μου λένε ότι το ενημερωτικό που γράφει και στέλνει, σε σχεδόν καθημερνή βάση, από την αμερικανική πρωτεύουσα στο «κέντρο» είναι από τα πλέον κατατοπιστικά για το τι συμβαίνει πέραν του Ατλαντικού, ενώ και οι σχέσεις της με τα εκεί λόμπις είναι εξαιρετικές.  

Η κυρία Παπαδοπούλου, λοιπόν, είχε πάνω από χρόνο να εμφανιστεί δημόσια στην Ελλάδα. Και το έκανε προ ημερών, στην εκδήλωση των ΑΧΕΠΑΝΣ. Ήταν αυτή που πίεσε ώστε φέτος η ετήσια συνάντηση της ομογενειακής οργάνωσης να γίνει στη μητέρα – πατρίδα. Κάτι που είχε δεκαετίες να συμβεί.  

Η Παπαδοπούλου λοιπόν, αφού ήρθε που ήρθε, θα μείνει κάποιες μέρες στην Αθήνα. Κι εννοείται ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και με τον πολιτικό της προϊστάμενο (υπουργό των Εξωτερικών), περισσότερες από μια φορές. Τι συζήτησαν; Τα προφανή. Αλλωστε, τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Τα σημαντικότερα; Το κλίμα στην Ουάσιγκτον για Αθήνα και Άγκυρα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο (για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) και η πιθανότητα μιας συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Και κάτι ακόμα: Είναι ανοικτό ακόμα και παίζει (με καλές πιθανότητες) το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στα μέρη μας, από φθινόπωρο. Αρχές Οκτωβρίου ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην Ευρώπη, ούτως ή άλλως. Οπότε μπορεί να πεταχτεί και στην Αθήνα. Αλλωστε, για τότε είναι προγραμματισμένες και οι υπογραφές για την ανανέωση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Επομένως, θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.  

Κι όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη αποστολή της κυρίας Παπαδοπούλου, επιστρέφοντας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εννοείται ότι μια επίσκεψη στην Μπλίνκεν στην Αθήνα, χωρίς μάλιστα να συνδυαστεί με επίσκεψη του στην Αγκυρα, θα αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη για τα ελληνικά χρώματα. Κι αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός, εντός κι εκτός Ελλάδας.