Skip to main content

Αλαλούμ με την ατομική προσευχή - Τι λέει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Σύγχυση για το αν επιτρέπεται η ατομική προσευχή στους ναούς. Καταργήθηκε λέει η Κεραμέως. Η ανακοίνωση έξω από τους ναούς στη Θεσσαλονίκη.

Σύγχυση επικρατεί τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο για την ατομική προσέλευση και προσευχή των πιστών στις εκκλησίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδίως λόγω της επερχόμενης Μεγάλης Εβδομάδας.

Την ώρα που η Ιερά Σύνοδος, δια του εκπροσώπου Τύπου της μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου, διευκρίνισε πως δεν προτρέπει κανέναν πιστό να μεταβεί στην εκκλησία και πως οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς, έξω από τους ναούς στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ανακοίνωση μέχρι και σήμερα για τις ώρες ατομικής προσευχής.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση έξω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου, που ενημερώνει τους πιστούς πως ο Ναός ανοίγει από τις 9.30 έως τις 12.30 το πρωί για την ατομική προσευχή τους.

 

Τη σύγχυση επέτεινε η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είπε πως εάν κάποιος πάει στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο και είναι κοντά σε εκκλησία, τότε μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία. 

Πηγές της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ανέφεραν στη Voria.gr πως η εν λόγω ανακοίνωση θα αφαιρεθεί, προκειμένου «να μην σκανδαλίζονται οι πιστοί», επισημαίνοντας ωστόσο πως η ατομική προσευχή δεν έχει απαγορευθεί ρητά. «Μετά την πρώτη υπουργική απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η Ιερά Σύνοδος έκανε ενέργειες για να ενταχθεί η ατομική προσέλευση στους ναούς ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο στο νέο έντυπο δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη» αναφέρουν οι πηγές και προσθέτουν «Δεν προβλέπεται ρητά, αλλά ούτε απαγορεύεται κιόλας. Είναι μετέωρο».

Σε ερώτηση της Voria.gr για τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι ίδιες πηγές επικαλέστηκαν τη δήλωση του κ.Πέτσα. «Μπορεί ο κ. Χαρδαλιάς να είπε ότι κερί θα ανάψουμε μετά την κρίση, ο κ. Πέτσας όμως είπε πως μπορεί ένας πιστός να έρθει ατομικά». Υπογραμμίστηκε, ωστόσο, πως εντός της εκκλησίας τηρούνται όλες οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε εμμέσως το πράσινο φως για την ατομική προσέλευση των πιστών, «εφόσον είναι κοντά σε εκκλησίες», η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ διαμήνυσε πως η ατομική προσευχή έχει καταργηθεί. «Πρόκειται για πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα ωστόσο η απόφαση που θα ισχύσει από τις 12 έως τις 20 Απριλίου, δηλαδή τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι ξεκάθαρη. Οι εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς» είπε και πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπεται η προσέλευση», παρά μόνο «η διοικητική συνέχιση της λειτουργίας, ενώ όπως είπε και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου η ατομική προσευχή έχει καταργηθεί».