Skip to main content

Αλαλούμ στη Γαλλία με το άνοιγμα των σχολείων

Επιστρέφουν στις τάξεις οι γάλλοι μαθητές μετά από ένα μήνα. Επιφυλακτικοί φαίνονται κοινωνία και υγειονομικοί, φοβούμενοι την έλλειψη οργάνωσης.

Με αγωνία πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν συγκεκριμένες ημερομηνίες ανοίγματος κατά τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού... ελπίδες όμως „εαρινής νυκτός“ και μάλιστα με Covid!Τίποτα συγκεκριμένο εκτός από τα σχολεία, που κλειστά για ένα μήνα πρόκειται να ανοίξουν άμεσα:

Από την ερχόμενη Δεύτερα έχουμε επιστροφή στις τάξεις για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ αντίθετα θα είναι εβδομάδα με εξ αποστάσεως μάθηση για κολέγια και λύκεια. Επίσης, στις 3 Μαΐου ανοίγουν όλα τα σχολεία με ρυθμίσεις, είτε με εναλλαγές πρωί-απόγευμα για μείωση του αριθμού των παρόντων, είτε σε συνδυασμό με εξ αποστάσεως μάθηση.

Αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο σε περίπτωση κρούσματος

Στις επιφυλάξεις πολλών για το άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των υγειονομικών, λόγω της έντονης κυκλοφορίας του ιού στη χώρα, η κυβέρνηση αντιδρά με αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου με άμεσο κλείσιμο μιας τάξης «σε περίπτωση που εμφανιστεί» ένα κρούσμα. Παράλληλα υπόσχεται μαζικούς ελέγχους με rapid-τεστ και self-τεστ των μαθητών.

«Και ποιος θα φέρει την ευθύνη για όλα αυτά» φωνάζουν σήμερα οι σχολίατροι, όπως η Ζοσελί Γκρουσέ σε παρισινό σχολείο, «δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ακόμη και δεν είμαστε έτοιμοι» δηλώνει.

Και εδώ έρχεται το θέμα της οργάνωσης, «τα logistics», που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε πράξη για να είναι αποτελεσματική, και που από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία προχωράει μετεξεταστέα και καταϊδρωμένη.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle