Skip to main content

ALBA: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που ανέβασε τον πήχη στις χημικές τουαλέτες

Έχοντας στο τιμόνι τον Νίκο Συμεωνίδη προσφέρει εδώ και λίγο καιρό και πολυτελείς επιλογές ατομικής υγιεινής, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της αγοράς

Θέλει να δείξει στον κόσμο πως η χημική τουαλέτα είναι πολιτισμός, ειδικά σε αυτή την επιβαρυμένη υγειονομικά πραγματικότητα που ζούμε. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό έχει ανεβάσει τον πήχη στις φορητές τουαλέτες, προσφέροντας ακόμα και VIP προτάσεις υγιεινής για πάρτι, γάμους και μεγάλες εκδηλώσεις, που έχουν ως στόχο να κάνουν τον χρήστη να αισθανθεί σαν στο… σπίτι του και μάλιστα ένα σπίτι όλο πολυτέλεια. Η ALBA από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με ιδρυτές τον Νίκο Συμεωνίδη και τη Βαρβάρα Αλεξανδρίδου με αντικείμενο τη συναρμολόγηση και εκμίσθωση χημικών τουαλετών, τη μελέτη εγκατάστασης, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους, βρίσκεται 23 χρόνια στον κλάδο, με δυναμική παρουσία σε εργοτάξια, παραλίες, λαϊκές αγορές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώρους υποδοχής προσφύγων, γάμους, ιδιωτικές εκδηλώσεις και πάρτι. Ξεκίνησε μάλιστα από μόλις 180 χημικές τουαλέτες και έφτασε να έχει σήμερα 2.500.

Το 2021, δε, έκανε την είσοδό της σε μια πιο VIP αγορά, με πολυτελείς τουαλέτες, τις VIP Container και τις VIP Trailer, όπου κυριαρχούν οι πορσελάνινες λεκάνες και οι πορσελάνινοι νιπτήρες, αποπνέεται από τις επιφάνειες η αίσθηση του γρανίτη, υπάρχουν φωτοκύτταρα για τη λειτουργία τόσο της τουαλέτας όσο και του νιπτήρα, ενώ ακούγεται ακόμα και μουσική.

Προτάσεις υγιεινής για όλες τις προτιμήσεις

Η εταιρεία, που απασχολεί 35 άτομα και είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει δύο μεγάλες προϊοντικές κατηγορίες: η πρώτη είναι οι χημικές τουαλέτες, οι οποίες είτε απευθύνονται σε εργοτάξια και διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή είτε στην πιο luxury μορφή τους χρησιμοποιούνται για δεξιώσεις, εκδηλώσεις και παραλίες. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις VIP Container, με ανδρική τουαλέτα, γυναικεία τουαλέτα και τουαλέτα για ΑΜΕΑ, που θυμίζουν WC σπιτιού και χρησιμοποιούνται σε δήμους, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, αλλά και τις VIP Trailer, που αξιοποιούνται για ακόμα πιο απαιτητικές από άποψη πολυτέλειας ανάγκες ειδικά σε γάμους και βαφτίσεις. Οι τουαλέτες αυτές έχουν πλήρη αυτονομία χωρίς να απαιτείται σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ντουζιέρες, εξωτερικούς νιπτήρες και αποδυτήρια, ενώ έχει και έναν στόλο 20 ειδικών φορτηγών-βυτίων για τις ανάγκες της συντήρησης. Τα τελευταία χρόνια η ALBA έχει συνεργαστεί τόσο με τον δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας σταθερές συνεργασίες με υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, αεροπορία, πυροσβεστική, αστυνομία, στρατό, οργανισμούς λαϊκών αγορών, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μεγάλες κατασκευαστικές, εργοτάξια, catering και ιδιώτες. Μάλιστα, από το 2015 που ξεκίνησε η μεγάλη προσφυγική κρίση, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, μεγάλες ΜΚΟ και τον Ελληνικό Στρατό, κατάφερε να εξυπηρετήσει 20 κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Ο σεισμός του 1999 και το κολύμπι στα βαθιά

Ο Νίκος Συμεωνίδης ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία σε ηλικία 38 χρονών, ξεκινώντας αρχικά με τη σύζυγό του Βαρβάρα Αλεξανδρίδου –από όπου και το όνομα ALBA- μια επιχείρηση με ενδύματα. Σύντομα όμως και έχοντας ανάλογες παραστάσεις από τη Γερμανία όπου είχε ζήσει, αποφάσισε να φέρει στη Θεσσαλονίκη δύο μεγάλους κατασκευαστές χημικών τουαλετών για να τον εκπαιδεύσουν και να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Κι ενώ προετοιμαζόταν να στήσει την επιχείρησή του, τον πρόλαβε ο μεγάλος σεισμός του 1999 στην Αθήνα, όπου 220 χημικές τουαλέτες του απαιτήθηκαν άμεσα για τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων και εγκαταστάθηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε δήμους της Αττικής. Κάπως έτσι έπεσε στα βαθιά από την πρώτη στιγμή και αναγκάστηκε να κολυμπήσει στα δύσκολα, μετρώντας τις δυνάμεις του.

Η πρώτη του μονάδα, που λειτούργησε το 2002, βρισκόταν στο Νέο Ρύσιο, όμως πολύ σύντομα φάνηκε πως οι παραγωγικές ανάγκες απαιτούσαν μεγαλύτερο χώρο –από τις 180 σύντομα οι χημικές τουαλέτες έφτασαν τις 700 - έτσι η ALBA μεταφέρθηκε το 2012 στο Ωραιόκαστρο σε μια συνολική έκταση 6 στρεμμάτων.

Εδώ και μερικά χρόνια ο Νίκος Συμεωνίδης αφουγκράστηκε την ανάγκη για τουαλέτες που θα κάλυπταν με στυλ και πολυτέλεια τις ανάγκες εκδηλώσεων, όπως δεξιώσεις γάμων και μεγάλα πάρτι, αλλά και την ανάγκη του πολίτη για υπηρεσίες υγιεινής υψηλής ποιότητας στους δημόσιους χώρους, και επένδυσε σε αυτή την προοπτική, θέλοντας να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. «Η χημική τουαλέτα είναι εγγύηση υγιεινής, πολιτισμός και αξιοπρέπεια και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε στην ALBA» λέει στη Voria ο Νίκος Συμεωνίδης, που συνεχίζει να οραματίζεται και να σχεδιάζει νέες, ακόμα ποιοτικότερες υπηρεσίες στο αντικείμενό του. Μάλιστα, στην επιχείρηση έχει κάνει ήδη την είσοδό του και ο γιος του, Γιάννης, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, που θέτει τις βάσεις για την επόμενη μέρα.