Skip to main content

Δημοσκόπηση Alco: Καθοριστική για την ψήφο η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 5,7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια κόμματα μένουν εκτός Βουλής.

Σημαντική θα είναι η επιρροή της Συμφωνίας των Πρεσπών στον τρόπο που θα ψηφίσουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open, σε ερώτημα για το εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ, λίγο ή καθόλου την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, το 67% απάντησε «πολύ». Μόλις το 23% απάντησε «λίγο» ενώ ένα 6% είπε «καθόλου».

Στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 5,7 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβαίνει στο 6,5 με αναγωγή. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει 23,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3, το ΚΚΕ με 5,1, το ΚΙΝΑΛ με 4,1.

Εκτός Βουλής βρίσκεται η Ενωση Κεντρώων με 2,7, η Αριστερή Ενότητα με 2,6. Κάτω από το 1,5 βρίσκονται Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,4 και Ποτάμι με 1,3.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκεντρώνει 29%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που αγγίζει το 24%. «Κανέναν» επιλέγει το 43%

Μεταξύ άλλων το 59% δηλώνει πως θα συνεχίσει να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία ως Σκόπια, ενώ το 27% θα την αποκαλεί με τη νέα της ονομασία.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 18 με 23 Φεβρουαρίου, σε αυτήν συμμετείχαν 1000 άτομα.