Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Κατασχέθηκαν πάνω από χίλια κιλά ακατάλληλα όστρακα

Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης των οστράκων συνελήφθησαν πέντε δράστες, που προσπάθησαν να διαφύγουν και οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης.

Χίλια εκατόν σαράντα κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, μέρος των οποίων υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί, ηλικίας 48, 62, 55, 38 και 23 ετών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης – Μάκρης στο ύψος του Π.Γ.Ν. Έβρου, να έχει καταπλεύσει στην ακτή ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις επιβαίνοντες, φορτωμένο με σάκους με όστρακα. Με τον κατάπλου του σκάφους εμφανίστηκε από ξηράς Ε.Ι.Χ. όχημα με οδηγό τον 23χρονο και όλοι μαζί ξεκίνησαν να εκφορτώνουν τα όστρακα από το σκάφος στην ακτή με σκοπό εν συνεχεία να τα μεταφορτώσουν στο όχημα, το οποίο είχε ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα για μεταφορά.

Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης συνελήφθησαν οι παραπάνω δράστες, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν και οδηγήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου μετά από επισταμένη ζύγιση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε πως το ανωτέρω σκάφος έφερε πενήντα τέσσερις σάκους σάκους με όστρακα του είδους «αχιβάδα» συνολικού βάρους χιλίων εκατόν σαράντα κιλών εκ των οποίων είκοσι τέσσερις σάκοι, συνολικού βάρους πεντακοσίων επτά κιλών υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,3 εκ. έως 4,0 εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 εκ.) τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.

Επίσης, τα ανωτέρω τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ η αλίευση τους έγινε σε περίοδο που απαγορεύεται η αλίευση οστράκων τύπου αχιβάδας.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι ανωτέρω, για από κοινού κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση–εμπορία δίθυρων μαλακίων (οστράκων) ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων καθώς και απείθεια, ενώ κατασχέθηκαν το σκάφος, το Ε.Ι.Χ. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα των οστράκων.