Skip to main content

Αλεξέι Λεόνοφ: Πέθανε ο πρώτος κοσμοναύτης που περπάτησε στο Διάστημα

Ο Λεόνοφ ήταν ένας από τους 20 πιλότους της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας που επελέγησαν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα κοσμοναυτών.

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, ο άνθρωπος που έκανε τον πρώτο διαστημικό περίπατο στον ανεξερεύνητο κόσμο του διαστήματος.

Ο Αλεξέι Λεόνοφ γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1934 στο Listvyanka της επαρχίας Tisulsky, στην περιφέρεια Κεμέροβο.

Ο Λεόνοφ ήταν ένας από τους 20 πιλότους της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας που επελέγησαν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα κοσμοναυτών, το 1960. Όπως όλοι οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες, ο Λεόνοφ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πρώτος διαστημικός «περίπατος»

Ο κοσμοναύτης έγραψε ιστορία το 1965, όταν βγήκε έξω από το διαστημικό σκάφος του για λίγο περισσότερο από 12 λεπτά και περπάτησε γύρω από ένα συρματόσχοινο. Ωστόσο, η αποστολή στην οποία συμμετείχε κινδύνεψε να αποτύχει, καθώς η στολή του κοσμοναύτη φούσκωσε κατά τη διάρκεια της βόλτας στο Διάστημα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να μπει στο διαστημόπλοιο.

Έτσι, άνοιξε μια βαλβίδα για να μπορέσει η πίεση εντός της στολής να εκτονωθεί και να μικρύνει ο όγκος της στολής. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να εισέλθει πάλι μέσα στη διαστημική κάψουλα.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, με τον Αλεξέι Λεόνοφ να έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία την πρώτη "βόλτα" ανθρώπου στο διάστημα, οι Σοβιετικοί κατέκτησαν άλλη μία διαστημική πρωτιά, καθώς είχε προηγηθεί ο άθλος του Γιούρι Γκαγκάριν. Όταν το διαστημόπλοιο πέρασε πάνω από την ευρωπαϊκή Ρωσία, συνδέθηκε τηλεφωνικά με την αίθουσα Σβερντλόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιφ συνεχάρη προσωπικά τους δύο κοσμοναύτες.