Skip to main content

Αλεξίου:Αξιοποίηση των ΑΕΙ για λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση του ακαδημαϊκού αποθέματος παρουσίασε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Αλεξίου.

Στην αξιοποίηση του τεράστιου ακαδημαϊκού αποθέματος το οποίο διαθέτει η πόλη στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντλήσει ιδέες και λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα.

Μια πρώτη δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, Δήμητρα Αλεξίου.

Μεταξύ των άμεσων ενεργειών που προτείνονται είναι:

- Η υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας του δήμου με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση και η υποστήριξη των διαφόρων δράσεων.
- Η ίδρυση “γραφείου διασύνδεσης και προώθησης ερευνητικών αποτελεσμάτων” υπό την ομπρέλα του δήμου και της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης.
- Η δημιουργία μίας “Ανοιχτής Τράπεζας Ιδεών” με ενιαία βάση ψηφιακής ενημέρωσης πολιτών και Ιδρυμάτων, μέσω ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης του δήμου.
- Η διοργάνωση, μια φορά το χρόνο, σε συνεργασία με όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα, “Εβδομάδας Επιστημών” με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη της επιστημονικής έρευνας στο ευρύτερο κοινό της πόλης.
- Παρουσίαση του έργου και των δράσεων των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, μέσω της δημοτικής τηλεόρασης TV100.

Σύμφωνα με την κ. Αλεξίου “τα ερευνητικά προγράμματα θα έχουν αυστηρά ως πεδίο έρευνας την καταγραφή, τη διερεύνηση και την επίλυση των προβλημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης”. Όλες οι διαδικασίες, από την πρόσκληση ενδιαφέροντος, την αξιολόγηση των προτάσεων και την υλοποίηση των δράσεων θα είναι ανοιχτές και διαφανείς.