Skip to main content

Αλγερία: Σκηνές πανικού και τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές

Από τις 39 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε 14 διαμερίσματα στο βόρειο τμήμα της Αλγερίας, κάποιες εξακολουθούσαν να μαίνονται σήμερα

Τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελ Ταρφ, στο ανατολικό άκρο της Αλγερίας κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, πέντε στη Σουκ Αχράς, δύο γυναίκες στη Σετίφ και ένας ακόμη άνθρωπος στην Γκελμά, στα ανατολικά, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, δημοσιογράφους και το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar.

Επιπλέον, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στον δρόμο προς την Ελ Καλά, κοντά στην Ελ Ταρφ, μια πόλη 100.000 κατοίκων, «στρόβιλος φωτιάς κατέστρεψε τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν περικυκλωθεί (από τις φλόγες) ενώ επισκέπτονταν ζωολογικό πάρκο», δήλωσε δημοσιογράφος.

Από τις 39 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε 14 διαμερίσματα στο βόρειο τμήμα της Αλγερίας, κάποιες εξακολουθούσαν να μαίνονται σήμερα και οι αρχές φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν νέα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πυροσβεστικά ελικόπτερα ενεργούν σε πολλές πόλεις. Παράλληλα η Αλγερία ναύλωσε ένα ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev BE 200, αλλά αφού επενέβη σε πολλά μέτωπα, αυτό υπέστη βλάβη και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ως το Σάββατο, δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Καμέλ Μπελντζούντ χθες Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αϊμάν Μπεναμπντεραχμάν μετέβη σήμερα στην Ελ Ταρφ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει πολλούς εθνικούς δρόμους λόγω των πυρκαγιών.

Στη Σουκ Αχράς μια μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται σήμερα στην ορεινή περιοχή Ντζέμπελ Ουέντ Σουκ, όπως δήλωσε δημοσιογράφος από την περιοχή. Ο ίδιος έκανε λόγο για σκηνές πανικού στην πόλη αυτή των 500.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, 97 γυναίκες και 17 νεογέννητα βρέφη αναγκάστηκαν να φύγουν από κλινική που βρισκόταν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν κατοίκους να φεύγουν από τα σπίτια τους που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, με τις γυναίκες να κρατούν στα χέρια τα παιδιά τους. Περισσότερες από 350 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Κάθε χρόνο ξεσπούν στη βόρεια Αλγερία δασικές πυρκαγιές, αλλά φέτος το φαινόμενο επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Χθες η θερμοκρασία στην Ελ Ταρφ, την Γκελμά και τη Σουκ Αχράς έφτανε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν το πιο φονικό των τελευταίων σχεδόν 60 ετών: τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Αλγερίας, ενώ κάηκαν περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αύξηση των φαινομένων καύσωνα και της ξηρασίας και κατά συνέπεια των πυρκαγιών. Από τις αρχές Αυγούστου φέτος έχουν ξεσπάσει στην Αλγερία 106 πυρκαγιές οι οποίες έχουν καταστρέψει 26.000 στρέμματα, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ