Skip to main content

Αλήθειες και ψέματα για τα ομόλογα και τους Κινέζους

Ποιο είναι το αποτέλεσμα του κυκεώνα των σεναρίων, των φημών και των κάθε είδους πληροφοριών που διακινούνται τις τελευταίες μέρες από τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Οικ
Ποιο είναι το αποτέλεσμα του κυκεώνα των σεναρίων, των φημών και των κάθε είδους πληροφοριών που διακινούνται τις τελευταίες μέρες από τα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ΗΠΑ και Ασία; Να χαθεί το μέτρο. Για την ακρίβεια, να μην διαχωρίζονται οι αλήθειες από τα ψέματα. Γι΄ αυτό και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε μέσω της Voria.gr να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Καταρχήν είναι γεγονός ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα κάνει το ταξίδι. Χρονικά εντοπίζεται προς το τέλος Φεβρουαρίου και θα έχει δύο προορισμούς: τις ΗΠΑ και την Ασία.

Αντιθέτως, είναι ψέμα ότι έχουν κλειστεί από τώρα συμφωνίες με Κινέζους ή άλλους επενδυτές για την αγορά μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους. Το υπουργείο, άλλωστε, διέψευσε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο από χθες.
Γεγονός αποτελεί ότι το συγκεκριμένο, κρίσιμο, ταξίδι έχει αναλάβει να το διοργανώσει η J.P.Morgan. Είναι ψευδές ότι τον ρόλο αυτό έχει η Goldman Sachs, όπως από χθες διαρρέεται.

Ποτέ δεν τέθηκε στα σοβαρά ενδεχόμενο πώλησης μέρους της Εθνικής Τράπεζας στους Κινέζους. Ένα τέτοιο ευφάνταστο σενάριο είχε ακουστεί για πρώτη φορά, όταν η κινεζική Cosco πίεζε για να κλείσει το deal του ΟΛΠ. Αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε σοβαρή βάση.

Είναι αληθές ότι το ταξίδι σε ΗΠΑ και Ασία γίνεται για να παρουσιασθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στους εκεί διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων, έτσι ώστε να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Είναι ψευδές ότι το Πεκίνο έχει ήδη συμφωνήσει για ένα πακέτο της τάξης των 25 δισ. ευρώ, που θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Το γεγονός πάντως ότι τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά υιοθετούν πλέον ακόμα και μεγάλα κι έγκυρα ξένα έντυπα έχει προβληματίσει έντονα τη κυβέρνηση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει και πολλά, εκτός από το να διαψεύδει τα όποια σενάρια.