Skip to main content

Αλήθειες και ψέματα για την επιστροφή της... δραχμής

Τις τελευταίες μέρες στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένες από τις πιο ευφάνταστες ιστορίες, σχετικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Με κορυφαία όλων, αυτή που υποστηρίζει ότι το νομισματοκοπ
Τις τελευταίες μέρες στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένες από τις πιο ευφάνταστες ιστορίες, σχετικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Με κορυφαία όλων, αυτή που υποστηρίζει ότι το νομισματοκοπείο στο Χολαργό έχει βάλει μπρος για να «κόψει»... δραχμές. Μάλιστα, το σενάριο συμπληρώνεται με την εκδοχή που θέλει ένα παράρτημα του ίδιου οργανισμού, κάπου στα Γιάννενα, να κάνει το ίδιο έργο, για να προλάβει τις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες! Εννοείται πως ουδέν ψευδέστερον τούτου.

Με αυτά και με αυτά, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω. Και οι τραπεζίτες «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», διερωτώμενοι που θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Γιατί, η εκροή καταθετικών κεφαλαίων, η οποία είχε μειωθεί σε κάποια φάση στο πρόσφατο παρελθόν, μετά το peak που έκανε στις αρχές της χρονιάς, φαίνεται να ξανά βάζει μπρος. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο, από τη στιγμή μάλιστα που ο δανεισμός στη διατραπεζική αγορά δεν έχει αποκατασταθεί.

Αντιθέτως, τα προβλήματα παραμένουν το ίδιο σοβαρά και τις τελευταίες μέρες χειροτερεύουν. Το ενδεχόμενο να μην μπορέσει να δανεισθεί η χώρα τα 23 δισ. ευρώ, που πρέπει να βρει μέσα στον Απρίλιο - Μάιο, συνιστά πλέον τον σοβαρότερο των κινδύνων κι αυτός είναι ο πραγματικά μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο. Ενδεχόμενο να βγει η χώρα εκτός ευρωζώνης, αντιθέτως, δεν υφίσταται, ακόμη κι αν προστρέξει για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα πρέπει να κάνει πρώτα η ίδια αίτηση αποβολής, για να συζητηθεί. Κι ως γνωστόν, αυτοκτονικοί ιδεασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υφίστανται.

Γι΄ αυτό και προτιμούν να ασχολούνται με τα πραγματικά σοβαρά θέματα που έχουν, αντί να σχολιάζουν τις φήμες για το νομισματοκοπείο που ...ξανά έβαλε μπρος τις μηχανές του. Το ίδιο ισχύει και με τις τράπεζες, που το μόνο τους άγχος είναι ο δανεισμός στη διατραπεζική και τίποτα άλλο.