Skip to main content

Αλλαγές σε Μαξίμου, κυβέρνηση και επικοινωνία μελετά ο Παπανδρέου

Έπειτα από σενάρια και φημολογίες μηνών, η κυβέρνηση εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ανασχηματισμού.
Έπειτα από σενάρια και φημολογίες μηνών, η κυβέρνηση εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι επιδιώκει να επιτύχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα τρεις βασικούς στόχους:

1. Να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου.

2. Να διορθώσει τα προβλήματα που έχει εντοπίσει στο παρόν κυβερνητικό σχήμα.

3. Να δημιουργήσει ένα ισχυρό συντονιστικό όργανο, που θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων και θα εποπτεύει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, παρακολουθώντας στενά την απόδοσή τους και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο κύκλο, πολλοί επιμένουν ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση κυβερνητικής επιτροπής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθορισμένο τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων.

Πέραν αυτού, μία από τις προτάσεις που έχει μελετηθεί θέλει και την αναβάθμιση κάποιου κυβερνητικού στελέχους είτε σε θέση δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης είτε σε θέση δεύτερου υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ως «υποψήφιοι» φέρονται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ.Ραγκούσης και ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλος.

Ο δεύτερος κύκλος αλλαγών στα πρόσωπα θα κρίνει και τη φύση του ανασχηματισμού. Μετά την άρνηση της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, άλλαξε η σεναριολογία για τα «ντόμινο» του ανασχηματισμού.

Τα σενάρια των αλλαγών περιλαμβάνουν τη μετακίνηση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Τα ερωτήματα παραμένουν επίσης σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το αν η κυρία Κατερίνα Μπατζελή θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η επικοινωνία είναι το τρίτο πεδίο στο οποίο σχεδιάζονται αλλαγές. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μελετά αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης. Και κυρίως να αποφασίσει ποιος θα κρατά την μπαγκέτα.