Skip to main content

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό

Τα πρώτα λάθη στο κομμάτι των επιπρόσθετων φορολογικών βαρών έρχονται αργά αλλά σταθερά στην επιφάνεια, μετά την ανάγνωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Τα πρώτα λάθη στο κομμάτι των επιπρόσθετων φορολογικών βαρών έρχονται αργά αλλά σταθερά στην επιφάνεια, μετά την ανάγνωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι "επιπλοκές" παρουσιάζονται στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων και των απαλλαγών που παρέχουν στους δανειολήπτες, αλλά και στο κομμάτι των off shore εταιριών και στο νέο καθεστώς φορολόγησής τους.

Αναμένεται ότι έως και αύριο που το νέο φορολογικό θα πάρει την άγουσα για τη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, θα έχουν βρεθεί κι άλλες γκρίζες ζώνες, καθώς οι παρατηρήσεις από τα υπουργικά γραφεία μόλις τώρα αρχίζουν να συγκεντρώνονται.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις στις διατάξεις που θίγουν τους μη έχοντες φορολογούμενους και δεν προασπίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή της διάταξης για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων των απολυμένων, καθώς εξετάζει τόσο την αύξηση του αφορολογήτου στις 60.000 ευρώ έναντι 30.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, όσο και την παράλληλη μείωση των συντελεστών.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους χαμηλόμισθους μισθωτούς να εφαρμοστούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και όχι από τον Απρίλιο. Ακόμα, αναδρομικά από την αρχή του έτους, και όχι από τον Απρίλιο, θα ισχύσει η μειωμένη παρακράτηση φόρου για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, επίσης, από τον Ιανουάριο θα ισχύσουν οι περικοπές επιδομάτων και οι μειωμένες εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο.

Άλλη μια διάταξη πού έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου είναι αυτή που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στις ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς εκτιμάται ότι η εν λόγω διάταξη θίγει τόσο τους πολίτες, όσο και τα ταμεία.