Skip to main content

Νέα σελίδα για το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά - Υπεγράφη η σύμβαση (vid)

Η σύμβαση υπογράφηκε μετά από 20 χρόνια διεκδίκησης του στρατοπέδου από την τοπική κοινωνία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – διαβούλευσης

Άνοιξε σήμερα ο δρόμος για την εξέλιξη του στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ομώνυμου δήμου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.).

Η σύμβαση,  υπεγράφη σήμερα, μετά από 20 χρόνια διεκδίκησης του στρατοπέδου από την τοπική κοινωνία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – διαβούλευσης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.   

Σήμερα ανακοινώθηκε, επίσης, και η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζουν να ωριμάζουν τα προαπαιτούμενα για τον σχεδιασμό του χώρου.

«Κλείνει ένα κεφάλαιο πολυετές. 20 χρόνια διεκδικούσε η κοινωνία το στρατόπεδο και ανοίγουμε πλέον αυτό της αξιοποίησης που αποτελεί στοίχημα για όλους σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια ανάσα ζωής για όλη την περιοχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Για διαδικασίες οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πολυδαίδαλη ελληνική νομοθεσία, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο κ. Βίτσας. Όπως τόνισε, «σημασία έχει να είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου, αυτό που λέμε Μητροπολιτικό Πάρκο. Να γίνει ένας χώρος που θα τον χαιρόμαστε». Ο κ. Βίτσας ζήτησε τη συνεργασία όλων, της Περιφέρειας, του δήμου και της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «το υπουργείο Άμυνας θα είναι εδώ για να βοηθήσει όσο μπορεί για την ιστορικότητα του χώρου».

Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, αρχίζουν να ωριμάζουν τα προαπαιτούμενα για τον σχεδιασμό του Πάρκου. «Θα συζητήσουμε τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου τις χρήσεις του Πάρκου, το πράσινο, τη φύτευση, τους υδάτινους χώρους, διαδρομές πεζών. Ανοίγει ένας μεγάλος πυρήνας πρασίνου στην δυτική Θεσσαλονίκη, να δοθεί ο χώρος στους πολίτες, αλλά ο χώρος να είναι και ζωντανός», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Στη διασφάλιση τη χρηματοδότησης ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως ανέφερε, «το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί και στις αρχές του 2018 η πρόσκληση θα είναι δημοσιευμένη, προκειμένου να υποβάλει ο Δήμος Παύλου Μελά το τεχνικό δελτίο και το έργα να ενταχθεί για χρηματοδότηση».

«Για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα για τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Σε ένα χρόνο ξεκινούν οι εργασίες για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Στο τέλος του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά και πρόκειται να ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Όπως εξήγησε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Π. Μελά, σε πρώτη φάση, θα δοθεί έμφαση στο πράσινο.

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την απόδοση των 350 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία ως το τρίτο σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων 100 χρόνων στη Θεσσαλονίκη, μετά την πυρκαγιά του 1917 και την απόφαση για ανοικοδόμηση και την επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας στα μέσα της δεκαετίας του 60. 

«Πρόκειται για ένα υπερτοπικό αγαθό. Όλοι εργαζόμαστε για το καλύτερο και σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε το πράσινο, καθώς θα φυτευτούν 2500 δέντρα. Παράλληλα, τα κτήρια, τα διατηρητέα, όπου ορισμένα έχουν καταστραφεί, πρέπει να αποκατασταθούν. Γίνεται έρευνα για τις πηγές χρηματοδότησης», σημείωσε.

Όπως είπε, στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και πάνω από όλα ένα τόπο απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα της πόλης».

«Περίπατοι στη φύση, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, πέργκολες, καθιστικά  δημιουργούν ένα πλέγμα διαδρομών και στάσεων. Υφιστάμενοι πευκώνες και σχεδιαζόμενοι ελαιώνες και οπωρώνες με πολλά καλλωπιστικά είναι ο μελλοντικός πλούτος του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ελιές, δαμασκηνιές, καρυδιές, κερασιές, μουσμουλιές, αμυγδαλιές, συκιές, κυδωνιές θα δημιουργήσουν οικεία τοπία της ελληνικής φύσης», σημείωσε.

Όπως είπε, «οθωμανικά κτίρια, η φυλακή, νεώτερα κτίρια, αποθήκες και μηχανουργία είναι σήμερα το κτιριακό δυναμικό του μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

«Μουσεία, μνημεία, Δημοτικά κτίρια και κτίρια υποστήριξης της λειτουργίας του Πάρκου είναι απαραίτητα και έχουν προβλεφτεί. Όλος ο ανοιχτός χώρος του Πάρκου είναι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής. Όμως, οι ανάγκες δεν περιορίζονται σε υπαίθριους χώρους. Χώροι πολιτισμού, όχι αναγκαστικά στο ρόλο του θεατή είναι αναγκαίοι σε αυτό το Πάρκο. Χώροι έκφρασης νέων και λιγότερο νέων, χώροι συνύπαρξης όλων, όμοιων και διαφορετικών είναι το ζητούμενο. Ένα καταφύγιο για όλους, μία στέγη δημιουργίας και έκφρασης, ένας χώρος εκμάθησης και κοινωνικοποίησης, ένα στέκι για μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι το ζητούμενο».