Skip to main content

Και επισήμως με ένα «Β» λιγότερο η νέα εποχή του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Οι καταστατικές αλλαγές και το νέο όνομα, που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση, συνδέονται ευθέως με την ανακήρυξη του Συνδέσμου σε Κοινωνικό Εταίρο

Ήταν λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019, όταν ολοκληρώθηκε το ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκη η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για την τελευταία δημόσια εκδήλωση του Συνδέσμου με το «Βορείου Ελλάδος» στην ονομασία του, καθώς η συνέλευση ενέκρινε σειρά καταστατικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και η μετονομασία του σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος.

Οι καταστατικές αλλαγές και το νέο όνομα συνδέονται ευθέως με την ανακήρυξη του Συνδέσμου σε κοινωνικό εταίρο. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρούν κανονικά και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ είχε την υποχρέωση να επεκτείνει καταστατικά την εμβέλεια του σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη από τη σχετική ανακοίνωση της πρόθεσης για μετεξέλιξη σε ΣΒΕ υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά στα γραφεία της πλατεία Μοριχόβου 1, όπου βρίσκεται το στρατηγείο των βιομηχάνων του Βορρά, πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου οι νέες ισορροπίες θα εμπεδωθούν και η συνεργασία μεταξύ ΣΒΕ και ΣΕΒ, στο πλαίσιο των κοινωνικών εταίρων θα ομαλοποιηθεί. Άλλωστε οι δύο Σύνδεσμοι έχουν κοινά μέλη, ορισμένα εκ των οποίων, πάντως, ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον ένα ή από τον άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ δια του εκπροσώπου της εξέφρασε την πρόθεση να εγκαταλείψει τον ΣΒΕ, εκτιμώντας ότι υπάρχει επικάλυψη με τον ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στην τοποθέτηση του προς τα μέλη της Γ.Σ. ο πρόεδρος του ΣΒΕ Θανάσης Σαββάκης, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, που προχώρησε ταχύτατα τις νομικές διαδικασίες, αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει αποδεχθεί επισήμως τον Σύνδεσμο ως Κοινωνικό Εταίρο. Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία, στο πρόσφατο συνέδριό της, τροποποίησε το καταστατικό της και αναγνώρισε τον ΣΒΒΕ ως Κοινωνικό Εταίρο, αφού τον συμπεριέλαβε, ονοματίζοντάς τον στον καταστατικό της, στα ex-officio μέλη της Πολιτικής της Επιτροπής και άρα συνομιλητή της για αναπτυξιακά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως κοινωνικού εταίρου εκπρόσωποι του ΣΒΕ συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, στα εννέα τμήματα και την ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Επίσης, ολοκληρώνεται η συμμετοχή του Συνδέσμου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την εμπειρία από τη λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας, η αξία κάθε συμμετοχής δεν διασφαλίζεται από την απλή παρουσία, αλλά από την ουσιαστική και τεκμηριωμένη διαμόρφωση και προώθηση θέσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τα ζητήματα που αναφύονται στην εκάστοτε συγκυρία. Αυτό σημαίνει ότι για να ανταποκριθεί στο ρόλο του Κοινωνικού Εταίρου επ’ ωφελεία των μελών του και της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΒΕ οφείλει να οργανωθεί σε διαφορετική βάση, απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Σε αυτό πρωτίστως μπορεί να βοηθήσει η οικονομική του αναβάθμιση, καθώς θα χρηματοδοτείται όπως και οι υπόλοιποι Κοινωνικοί Εταίροι από πόρους του ΛΑΕΚ, ενώ κάποιες μεγαλύτερες πρακτικές δυνατότητες αναμένεται να υπάρξουν μετά τη μετακόμισή του στο τέλος της Άνοιξης σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή των Σφαγείων.