Skip to main content

Αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο: Το χρονικό της ιστορικής ορκωμοσίας Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον επίσημα 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος - Διαβάστε το χρονικό.

Σε μια τελετή διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, λόγω της πανδημίας αλλά και του φόβου των επεισοδίων, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλαμβάνει το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Μπροστά από το Καπιτώλιο, όπου πριν από 2 εβδομάδες είχαν εισβάλει οι οπαδοί του Τραμπ, Μπάιντεν και Χάρις ορκίστηκαν στα νέα τους καθήκοντα σε μια λιτή και σχετικά σύντομη τελετή. Ο χώρος μπροστά από το Καπιτώλιο έμεινε άδειος. Εκεί τοποθετήθηκαν 200.000 αμερικανικές σημαίες, φόρος τιμής στους νεκρούς της πανδημίας.

Παρακολουθείστε live ABC News




Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε σε μια ογκώδη βίβλο την οποία έχει η οικογένεια του από το 1893 και είχε αξιοποιηθεί και κατά την ορκωμοσία του ως αντιπροέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας: «Σήμερα δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε», είπε ο Μπάιντεν, για να αναφερθεί στη συνέχεια στον «επικίνδυνο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», λόγω της κλιμάκωσης της πανδημίας. Υποσχέθηκε ταχύτητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως «ένα έθνος».

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία: «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα, σημείωσε εμφατικά ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», καλώντας τους πολίτες σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει», πρόσθεσε.

Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Αμέσως μετά αναρτήθηκε και το πρώτο tweet από τον νέο λογαριασμό του αμερικανού προέδρου: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις. Γι’ αυτό και σήμερα πάω στο Οβάλ Γραφείο για να αρχίσω αμέσως τη δουλειά, με τολμηρές δράσεις για την άμεση ανακούφιση των αμερικανικών οικογενειών».



Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς και οι πρώην πρόεδροι Ομπάμα, Κλίντον και Μπους.

Η Lady Gaga έψαλε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε προς τιμήν του νέου προέδρου.




Λίγες ώρες νωρίτερα, από το Λευκό Οίκο είχε αποχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας. Αντ’ αυτού εκφώνησε μια ομιλία στη Βάση Άντριους, τονίζοντας: «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση «καλή τύχη και πολλές επιτυχίες». «Θα παρακολουθώ, θα ακούω και θα λέω ότι το μέλλον της χώρας δεν ήταν ποτέ καλύτερο. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα επιτύχει, έχουν τα θεμέλια για κάτι πραγματικά σπουδαίο», συμπλήρωσε, σε μια αναφορά για την «κληρονομία» που, κατά τον ίδιο, παραλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν.

Το πρόγραμμα Μπάιντεν

Οι εορτασμοί θα συνεχισθούν με δίωρο πρόγραμμα που θα μεταδοθεί από έξι τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με οικοδεσπότη τον Τομ Χανκς, γνωστό ως «America’s Dad».

Το δίωρο show ονομάζεται «Celebrating America» (Γιορτάζοντας την Αμερική). Θα συμμετέχουν οι Bruce Springsteen, Katy Perry, Tim McGraw, Lin-Manuel Miranda, Justin Timberlake, Demi Lovato και John Legend.

Θα συμμετέχουν επίσης δάσκαλοι, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα και παιδιά που συγκέντρωσαν χρήματα για να εξασφαλίσουν φαγητό για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.

Ο Τραμπ στην Φλόριντα

Στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, μακριά από τους προβολείς που από σήμερα στράφηκαν στον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη ζωή του, ως πρώην, πλέον, πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ώρα που η τελετή ορκωμοσίας του Δημοκρατικού διαδόχου του κορυφωνόταν στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικανός έφτανε με αυτοκίνητο στο Παλμ Μπιτς, συνοδευόμενος από δεκάδες οχήματα. Σε ένα από αυτά επέβαινε και ο στρατιωτικός ακόλουθος που μεταφέρει το περίφημο «βαλιτσάκι» με τους πυρηνικούς κωδικούς.

Πηγή φωτογραφιών: kathimerini.gr
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: newsit.gr