Skip to main content

Αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς: Ένας αιώνας αλλαντικά από τη Δράμα (φωτο)

Σήμερα η τέταρτη γενιά, την οποία εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Μπέγγας, συνεχίζει το ταξίδι που ο προπάππους, Γιάννης Γραμμενίδης, ξεκίνησε το 1916.

Τα αλλαντικά της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Harrods του Λονδίνου, βραβεύονται σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς, ενώ βρίσκονται συχνά στα πιάτα Γερμανών, Γάλλων και Άγγλων. Με ιστορία 105 ετών, η Αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς από τη Δράμα μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο, που αναδεικνύει την παράδοση, αλλά παράλληλα αξιοποιεί σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Σήμερα μάλιστα η τέταρτη γενιά της, την οποία εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Μπέγγας, πειραματίζεται με νέες γεύσεις και υλικά, συνεχίζοντας την πορεία που ο προπάππους της οικογένειας ξεκίνησε το 1916 σε ένα μικρό οικιακό αλλαντοποιείο, διατηρώντας όμως ως βάση τις συνταγές του παρελθόντος.



Η Αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς, που διαθέτει περί τους 40 κωδικούς, από παστουρμά και σαλάμι καπνιστό μέχρι καπνιστό χοιρομέρι και ριγανάτα λουκάνικα, σχεδιάζει νέα προϊόντα και ενδιαφέρεται να επεκταθεί περαιτέρω στην εγχώρια αγορά, καθώς σήμερα, εκτός από τη Δράμα, όπου βρίσκεται παντού, διαθέτει τα αλλαντικά της σε Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ έχει πάντα ανοιχτά τα μάτια της και για το εξωτερικό. Θέλει μάλιστα να κάνει μικρές κινήσεις για να αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη ζήτηση. Στα επόμενα πλάνα είναι επίσης η προσθήκη νέων σημείων πώλησης, αλλά και η περαιτέρω διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας. Η οικογένεια μάλιστα διαθέτει και κατάστημα λιανικής των αλλαντικών της στο κέντρο της Δράμας, το οποίο έχει αναλάβει ο αδερφός του Παναγιώτη, Γιάννης Μπέγγας.  

 

Από το 1916

Η ιστορία της Αλλαντοποιίας Βόρειος Ελλάς ξεκίνησε το 1916, όταν ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιάννης Γραμμενίδης, φτάνοντας στη Δράμα από το Ορτάκιοϊ της Βόρειας Θράκης, έφερε μαζί του την τέχνη της αλλαντοποιίας, αφού ήταν αλλαντοποιός, αλλά και ζωέμπορος. Οι κόρες του, μεταξύ των οποίων και η γιαγιά του Παναγιώτη, Ευπραξία, και ένας ανιψιός του συνέχισαν την τέχνη του. Μάλιστα, από το 1946 το εργαστήριο οργανώθηκε πιο επαγγελματικά και μπήκε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Το 1952 στην εταιρεία μπήκε ο Φώτης Μπέγγας, γιος της Ευπραξίας, ο οποίος με τη σειρά του πέρασε στους δικούς του γιους την αγάπη για την αλλαντοποιία. Όλα αυτά τα χρόνια οι πρώτες εκείνες συνταγές διατηρήθηκαν αναλλοίωτες, περνώντας από γενιά σε γενιά και φτάνοντας στο σήμερα.



Ο Παναγιώτης Μπέγγας μπολιάστηκε με την αγάπη για την αλλαντοποιία και ασχολήθηκε από νωρίς με την παραγωγή. Πήγαινε άλλωστε κάθε καλοκαίρι να παίξει στο εργαστήριο, ενώ ήταν μαζί με τον αδερφό του ο πρώτος… δοκιμαστής του παστουρμά. «Μεγάλωσα θέλοντας να γίνω αλλαντοποιός. Οι πρώτες μου μνήμες από το αλλαντοποιείο ήταν σε ηλικία 5 χρονών. Θυμάμαι τα τεράστια ψυγεία με τα κρέατα που με εντυπωσίαζαν, αλλά και το κατάστημα που είχαμε στην οδό Βενιζέλου. Ακόμα και σήμερα, όταν έρχονται σχολεία να επισκεφθούν το αλλαντοποιείο, τα μικρά παιδιά εντυπωσιάζονται από το μέγεθος των ψυγείων και τον αριθμό των κρεάτων» λέει στη Voria ο Παναγιώτης Μπέγγας. Ο ίδιος δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ των αλλαντικών της εταιρείας του, τα οποία θεωρεί όλα παιδιά του και χαίρεται ιδιαίτερα όταν τα βλέπει να βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς αξιώσεων στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.      

«Το μεράκι και οι γνώσεις της πρώτης γενιάς που έβαλε τις βάσεις στο μακρινό 1916, το όραμα των επόμενων γενεών, οι καλά διατηρημένες στον χρόνο συνταγές και η άριστη παραγωγή πρώτης ύλης είναι η κληρονομιά που μας μεταφέρθηκε. Εδώ και πάνω από έναν αιώνα προσφέρουμε στην ελληνική οικογένεια ποιοτικά προϊόντα αλλαντικών και γεύσεις μοναδικές» λέει ο Παναγιώτης Μπέγγας, που προσπαθεί όμως να φέρει και νέες γευστικές προτάσεις μέσα από καινούρια προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα η μετατροπή του τζιγεροσαρμά σε λουκάνικο, την οποία επιχειρεί τελευταία.   



«Με πυξίδα την παράδοση, επενδύουμε, εξελισσόμαστε, ακολουθούμε την εποχή και προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών μας» εξηγεί, ενώ θέλει να εμφυσήσει με τη σειρά του την αγάπη για την αλλαντοποιία και στα δικά του παιδιά, που για την ώρα την έχουν συμπεριλάβει στα…παιχνίδια τους.