Skip to main content

Αλλάζει και τον τρόπο επιλογής διαιτησίας ο Λοβέρδος

Σε αλλαγή του τρόπου επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών, οι οποίοι πλέον θα ορίζονται μόνο μετά από ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, προχώρησε στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας.
Σε αλλαγή του τρόπου επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών, οι οποίοι πλέον θα ορίζονται μόνο μετά από ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, προχώρησε στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Ιωάννη Παναγόπουλο, ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι προέβη στην εν λόγω ενέργεια προκειμένου να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντικειμενικότητα της μεσολάβησης και της διαιτησίας και να διευκολυνθεί η συμφωνία των εταίρων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κύριε Πρόεδρε,

Χθες (22 Ιουνίου 2010), στη Διαρκή Επιτροπή  Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνα  πρόσκληση στους μείζονες  κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν στα θέματα της μεσολάβησης και της διαιτησίας, έως την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό ή  έστω έως τη συζήτησή του στη Διαρκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Στην περίπτωση που τέτοια  συμφωνία δεν υπάρξει, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής της. Προκειμένου, ωστόσο, να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την αντικειμενικότητα της μεσολάβησης και της διαιτησίας κι έτσι να διευκολυνθεί η συμφωνία των εταίρων, το Υπουργείο Εργασίας συμπεριλαμβάνει στις σχετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό την αλλαγή του τρόπου επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών, τροποποιώντας τις παρ.2 και 3 του άρθρου 17 του Ν.1896/1990.

Από την ψήφιση του νόμου, το σύνολο των μεσολαβητών και διαιτητών θα ορίζονται μόνο μετά από ομοφωνία της ΓΣΕΕ, του ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΕΣΒΕΕ και του ΣΕΤΕ. Έτσι, δεν θα υπάρχει στο σχετικό κατάλογο μεσολαβητής  ή διαιτητής ως προς το πρόσωπο του οποίου δεν θα συμφωνεί το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

Υπό την έννοια αυτή  η άρση  όλων των επιφυλάξεων περί αντικειμενικότητας  μεσολαβητών και  διαιτητών και η αποφυγή των επιμέρους προβλημάτων που εμφάνισε στη λειτουργία του ο θεσμός, ανοίγει το δρόμο για τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά στη διαδικασία προσφυγής στη μεσολάβηση και στη διαιτησία, με βάση και τις διατυπώσεις του Μνημονίου Ελλάδας - ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.