Skip to main content

Αλλάζει ο χάρτης των Υγειονομικών Περιφερειών - Τα νέα γεωγραφικά όρια

Σε μία Υγειονομική Περιφέρεια θα υπάγονται όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον νέο χάρτη.

Σημαντικές ανατροπές στο χάρτη των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς οι ΥΠΕ θα αυξηθούν κατά δύο, από επτά που είναι σήμερα σε εννέα, ενώ θα αλλάξουν και τα γεωγραφικά τους όρια. Ειδικότερα, όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία η οποία σήμερα είναι χωρισμένη στα δύο, στο εξής θα αποτελέσει ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πτολεμαίος» της Κοζάνης η πρώτη συζήτηση για τον νέο υγειονομικό χάρτη έγινε τον περασμένο Μάιο στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.). Βάση της συζήτησης υπήρξε η πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού αλλά οι οριστικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του ΚΕ.ΣΥ.Υ.Π. η οποία προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ. συμμετέχουν ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, οι διοικητές και οι υποδιοικητές των ΥΠΕ.

Οι νέες ΥΠΕ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο προσανατολίζεται στη συγκρότηση εννέα ΥΠΕ τα γεωγραφικά όρια των οποίων θα είναι τα εξής:

- 1η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής (όπως είναι σήμερα), μαζί με Βοιωτία και Εύβοια.
- 2η ΥΠΕ: Το υπόλοιπο της Αττικής (όπως είναι σήμερα, με Πειραιά κ.λπ.) μαζί με το Αιγαίο, πλην Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου και Λήμνου.
- 3η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με Κέρκυρα και Λευκάδα.
- 4η ΥΠΕ: Θα αφορά όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί και τη Λήμνο.
- 5η ΥΠΕ: Θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η οποία σήμερα υπάγεται στην 4η ΥΠΕ.
- 6η ΥΠΕ: Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα πλην Βοιωτίας και Εύβοιας που θα υπάγονται στην 1η.
- 7η ΥΠΕ: Η Κρήτη μαζί με Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο.
- 8η ΥΠΕ: Η Πελοπόννησος μαζί με Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά.
- 9η ΥΠΕ: Τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Κεντρική Μακεδονία είναι χωρισμένη στα δύο όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη. Η 3η ΥΠΕ περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και Γεννηματάς καθώς και τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στην 4η ΥΠΕ υπάγονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Θεαγένειο) καθώς και τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στους νομούς Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Στη συζήτηση η οποία έγινε στους κόλπους της κυβέρνησης κατατέθηκαν και άλλες απόψεις, όπως για παράδειγμα η συγκρότηση μιας ΥΠΕ σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως προέβλεπε και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς μεταξύ των 13 περιφερειών υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ως προς τις υγειονομικές μονάδες που περιλαμβάνει η κάθε μία. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, με την πρόταση του υπουργού κ. Ξανθού να είναι η επικρατέστερη.