Skip to main content

Αλλάζει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία

Ο νόμος 4412/2016 δημιούργησε καθυστερήσεις σε διαδικασίες για έργα και το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης.

Στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος ειδικά της Αυτοδιοίκησης ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία τα έργα και οι δημόσιες συμβάσεις, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η περίφημη μεταρρύθμιση του νόμου 4412 του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, που έφερε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες περιφερειών και δήμων, είναι γεγονός και όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, ο Νόμος 4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις είναι γεγονός, επιτυγχάνοντας διαφάνεια, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, οικονομία, διασφάλιση δημόσιου συμφέροντος».

Ο συγκεκριμένος νόμος, σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες τροποποιήσεις του δημιούργησε πολλά προβλήματα και χαώδεις καταστάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με τις συμβάσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, «υπό το σχεδιασμό του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές στις κρίσιμες διατάξεις του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Προχωράμε σε μία ολιστικά διαφορετική προσέγγιση και μεταρρυθμίζουμε το χώρο επιλύοντας χρόνια ζητήματα ενός δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου, που ψηφίστηκε το 2016 και τροποποιήθηκε 385 φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πού εστιάζεται η μεταρρύθμιση του 4412/2016:

-Επιτάχυνση και απλοποίηση όλων των διαδικασιών που καθυστερούν τα έργα (δημοπράτηση και εκτέλεση). Στα σημαντικότερα των νέων ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων και η κατάργηση των κληρώσεων για την ανάδειξη των επιτροπών διαγωνισμών.

-Ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών και θεσμοθέτηση της ιδιωτικής επίβλεψης σε έργα και μελέτες. Το σύστημα παρακολούθησης των έργων μετατρέπεται από ελεγκτικό και δηλωτικό, με ευθύνη των αναδόχων.

-Θεραπεία της παθογένειας των υψηλών εκπτώσεων. Υποχρεωτική αιτιολόγηση όποιας προσφοράς έχει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από το μέσο όρο της έκπτωσης του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν.

-Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Υποχρεωτική τήρηση από τον ανάδοχο ηλεκτρονικού ημερολογίου του έργου.

-Εισαγωγή και ενίσχυση καινοτόμων πρακτικών, όπως είναι η ενίσχυση του συστήματος μελέτη – κατασκευή και η θεσμοθέτηση της διαιτητικής επίλυσης κάθε διαφοράς.

«Προχωράμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και με απόλυτη διαφάνεια», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.