Skip to main content

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τα πατίνια εντός τετραμήνου

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη έτσι θα καθορίζονται οι κανόνες των τεχνικών προδιαγραφών και χώρων κυκλοφορίας.

Εντός τεσσάρων μηνών θα κατατεθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την αγορά, την ασφάλεια και τη χρήση στις πόλεις όλων των μικροοχημάτων, όπως τα πατίνια ή τα skate rollers.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου για τα μέτρα ενσωμάτωσης κοινόχρηστων αυτοηλεκτροκινούμενων πατινιών στις ελληνικές πόλεις.

«Η Ελλάδα είναι δύο βήματα μπροστά από την Ε/Ε. Κανένα έγγραφο, καμία οδηγία δεν έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο των πατινιών, αλλά και των άλλων μικρών μέσων μετακίνησης. Από το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη συσταθεί Ειδική Επιτροπή - μετά και την επιστολή από την Ένωση Συγκοινωνιολόγων - με τη συμμετοχή κι όλων των αρμόδιων φορέων, η οποία εξετάζει όλο το πλαίσιο και θα παραδώσει τις προτάσεις της μέσα σε δεσμευτικό χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, θα ανακοινωθεί η εφαρμογή προσωρινών μέτρων για την ελεύθερη διακίνηση των μικροοχημάτων μέσα στις πόλεις.

Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα καθορίζει τους κανόνες, τόσο των τεχνικών προδιαγραφών τους, όσο και τους συγκεκριμένους χώρους και σταθμούς για την κυκλοφορία τους, ενώ θα προβλέπει και θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ίδιων οδηγών μικροοηχημάτων.

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την αγορά και την ασφάλεια των μικροοχημάτων. Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες τόσο για την αγορά, όσο και την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις» κατέληξε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία ενός πλαισίου με κανόνες και προϋποθέσεις για την ένταξη του νέου αυτού οικολογικού μέσου στο σύστημα μετακινήσεων.