Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Τροποποιείται ο ΟΕΥ – Εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του δήμου

Αλλαγές και καινοτομίες εισάγονται στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Τι θα περιλαμβάνει αναλυτικά ο ανασχεδιασμός τους.

Στον εκσυγχρονισμό και στην αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη στοχεύει ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας τον οποίο εισηγείται η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Το σχέδιο του υπό αναθεώρηση ΟΕΥ, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από εξαντλητικό διάλογο της Δημοτικής Αρχής με την υπηρεσιακή ιεραρχία του Δήμου Θεσσαλονίκης, πλέον περνά στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, αυτή τη φορά με τους συλλόγους εργαζομένων.

Οι καινοτομίες του νέου Οργανισμού

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, που προετοιμάζεται κατά τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα διοικητικό εργαλείο συστηματικής δουλειάς, ενσωματώνει στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Στις αλλαγές και στις καινοτομίες που εισάγει μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  1. Η δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, γεγονός που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να ενδυναμώσει τον μηχανισμό αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων
  2. Η δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων, πρωτοβουλία που αντανακλά την επιλογή η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί και πάλι ως κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού
  3. Η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου με τη μεταφορά του Τμήματος Ελεγκτών στη Δημοτική Αστυνομία
  4. Ο ανασχεδιασμός του τομέα καθαριότητας με τη διαίρεση της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Το τμήμα καθαριότητας διαιρείται σε δύο, ανατολικού και δυτικού τομέα, για την αποδοτικότερη λειτουργία του, ενώ στο τμήμα ανακύκλωσης προβλέπεται για πρώτη φορά η ενσωμάτωση δράσεων που αφορούν την κυκλική οικονομία.
  5. Η ενίσχυση της νέας Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με τη διαίρεση του Τμήματος Μηχανογραφικής Υποστήριξης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που γράφουν κώδικα για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι παράλληλα επιφορτισμένοι με τη σύνδεση τηλεφωνικών συσκευών και την επιδιόρθωση εκτυπωτών!
  6. Η συγκρότηση Αυτοτελούς Τμήματος αναφορικά με τη λειτουργία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την προσφορά του αείμνηστου Βαφόπουλου, που ευεργέτησε τη Θεσσαλονίκη.
  7. Ο διαχωρισμός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού σε δύο ξεχωριστές διευθύνσεις. Η δημιουργία αυτόνομης Διεύθυνσης Παιδείας κρίθηκε επιβεβλημένη εν όψει της αναμενόμενης μεταβίβασης επιπλέον αρμοδιοτήτων για τα σχολεία στους δήμους. Η δεύτερη διεύθυνση, η οποία θα ενσωματώνει τους τομείς του Αθλητισμού και του Εθελοντισμού, θα αποτελέσει έναν νέο πυρήνα ενίσχυσης της σχέσης του Δήμου με τη νέα γενιά και την κοινωνία των πολιτών.

Σχεδιασμός από την έναρξη της δημοτικής περιόδου

Τους βασικούς άξονες επάνω στους οποίους κινείται ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, μετά τη διαβούλευση με τους συλλόγους εργαζομένων, θα κατατεθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΟΕΥ αρχικά στην Εκτελεστική Επιτροπή και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αναδιάρθρωση των δημοτικών υπηρεσιών και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτέλεσε εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής ήδη από την έναρξη της δημοτικής περιόδου.

Μάλιστα, ο πρώτος κύκλος της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Την περασμένη άνοιξη, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να «παγώσει» προσωρινά τις αλλαγές, ελπίζοντας ότι ο νέος ΟΕΥ θα μπορούσε να ψηφιστεί σε συνθήκες κανονικότητας. Ωστόσο, όπως φέρεται να εξήγησε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές, καθώς έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες καθιστούν επιβεβλημένη την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.