Skip to main content

Αλλάζουν όψη οι γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης - Ο χάρτης με τις παρεμβάσεις

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επεμβαίνει σε κάθε γειτονιά που κάθε φορά θα εντάσσεται στο πρόγραμμα προχωρώντας σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης.

Νέα όψη στις γειτονιές της πόλης πρόκειται να προσδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης, το οποίο θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Οι εκτεταμένες αναπλάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που δόθηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για έμφαση στα έργα που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και παράλληλα βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ.

Δείτε τον χάρτη των παρεμβάσεων σε μορφή pdf εδώ.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το πράσινο φως για την υλοποίηση του σχεδιασμού άναψε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, εγκρίνοντας στη σημερινή συνεδρίασή της τους όρους του δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, βάσει των οποίων θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης γειτονιών του δήμου Θεσσαλονίκης». Μάλιστα, ο δήμος καινοτομεί ακόμη και σε σχέση με τον τρόπο δημοπράτησης του έργου, καθώς αξιοποιεί τη διαδικασία της «συμφωνίας – πλαίσιο», που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας.



Εκτεταμένες αναπλάσεις

Στο πλαίσιο του έργου που έχει σχεδιαστεί, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επεμβαίνει κατά τρόπο ολοκληρωμένο σε κάθε γειτονιά που κάθε φορά θα εντάσσεται στο πρόγραμμα, προχωρώντας σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν από έργα ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων μέχρι νέες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.

Για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων αναφορικά με τις παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία με την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, καθώς ζητήθηκαν και συγκεντρώθηκαν αιτήματα από τις κατά τόπους Δημοτικές Κοινότητες.

Με τη διαδικασία της «συμφωνίας – πλαίσιο» προβλέπεται ότι θα ανατίθενται επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις για κάθε γειτονιά που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα. Ήδη, μάλιστα, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προχωρούν στην εκπόνηση των σχετικών μελετών, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν παράλληλα χωρίς να χαθεί χρόνος.