Skip to main content

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι στάσεις λεωφορείων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε επιλογή αναδόχου για αντικατάσταση και συντήρηση των κατεστραμμένων στεγάστρων στις στάσεις, εξοικονομώντας πόρους

Οι στάσεις των αστικών λεωφορείων αποτελούν ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι πολίτες που μετακινούνται με αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά στάσεις που παρουσιάζουν έντονη φθορά, λυγισμένα σίδερα, οροφές που έχουν ξεκολλήσει και γενικότερα μία κατάσταση η οποία καθιστά τα σημεία αυτά επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων κατοίκων.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς μετατρέπεται καθημερινά σε βασανιστήριο. Οι στάσεις μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης που απειλούν τη δημόσια υγεία καθώς σκουπίδια μαζεύονται γύρω γύρω, ενώ ταυτόχρονα «προσβάλλουν» και την αισθητική των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Στην ουσία, σήμερα, οι στάσεις αυτές αποτελούν δυσφήμηση για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία εικόνα εγκατάλειψης, καταστροφής και βρομιάς. Με σπασμένα ακόμα και τα καθίσματα σε πολλές από αυτές, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.

Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, προχώρησε στην επιλογή αναδόχου, προκειμένου να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της πόλης αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, όμως, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει και ένα σημαντικό έσοδο για τον δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα έξοδο.  

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από αυτή την κίνηση, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα στέγαστρα και θα αναλάβει τη φροντίδα και τη συντήρησή τους. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνει τον δήμο. 

Μελέτες έχουν δείξει πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να έχει ένα οικονομικό όφελος για τον δήμο το όποιο ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μισθωμάτων, συντήρησης, δημοτικών τελών και τοποθέτησης.

Από ό,τι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η εικόνα των στάσεων των αστικών συγκοινωνιών της πόλης και ταυτόχρονα να αποκτήσει ο δήμος επιπλέον έσοδα τα οποία θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει σε άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών.

Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα για την αλλαγή της εικόνας της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι σημαντικό και επιτέλους θα δώσει σε αυτήν έναν άλλο αέρα, μέσα από μία κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι δήμοι σήμερα.