Skip to main content

Άλλες 200 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά εντός του 2022

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα ασυνόδευτα παιδιά το 2022 - Εντός του έτους η Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη

Η υλοποίηση του προγράμματος ένταξης Helios Junior για παιδιά που ενηλικιώνονται, η εφαρμογή νέου νομοθετικού πλαισίου για την επιτροπεία, η θεσμοθέτηση πλαισίου προδιαγραφών για τις δομές φιλοξενίας και η δημιουργία 200 θέσεων επείγουσας φιλοξενίας, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το 2022.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την ένταξη των Προσφύγων, η οποία στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στις επιτροπές της Βουλές και στόχος είναι να υλοποιηθεί μέσα στη χρονιά.

Παρουσιάζοντας σήμερα τους στόχους αυτούς η υφυπουργός Μετανάστευσης, αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της υπήρχε απόλυτο χρηματοδοτικό κενό και σημείωσε ότι «χρησιμοποιήσαμε αυτό το χρόνο ώστε να προετοιμάσουμε τα προγράμματά μας που θα ξεκινήσουν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα συνεχίσουμε με τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή σε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της νέας περιόδου και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ακόμη ότι η δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως ενταξιακή, θα κλείσει, έπειτα από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων και θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργείου με το δήμο Αθηναίων προκειμένου να αποφασιστεί το πότε θα γίνει η μεταφορά των διαμενόντων από τη δομή.

Στον τομέα της ένταξης θα προστεθεί το νέο πρόγραμμα Helios Junior που θα υλοποιήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για νέους ασυνόδευτους έξι μήνες πριν ενηλικιωθούν και ως τα 21 τους χρόνια.

'Αμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τα Ασυνόδευτα, που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή νομοθετικού πλαισίου για την επιτροπεία. Για το νομοσχέδιο για την επιτροπεία ο νέος ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, τόνισε ότι έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εξετάζει την εναρμόνιση του εθνικού με το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του προγράμματος μη τυπικής εκπαίδευσης στις δομές φιλοξενίας σε συνεργασία με τη Unicef.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Βούλτεψη για το πρόγραμμα αυτό, το 2021 υλοποιήθηκαν 23 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε ανοιχτές δομές όλης της χώρας, έξι στα ΚΥΤ νησιών και Έβρου, εννιά στην Αθήνα και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ανέρχεται σε 3.000, ανάμεσα στα οποία και ασυνόδευτα και παιδιά με αναπηρία. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μόλις ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, διευκρίνισε η υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ