Skip to main content

Άλλες οκτώ επιχειρήσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας

Συνολικά τις 22 θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβόλαιο για τη μεταστέγασή τους στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας.
Συνολικά τις 22 θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβόλαιο για τη μεταστέγασή τους στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας (στη Νέα Καρβάλη), αφού εντός των προσεχών ημερών υπογράφονται συμβόλαια και για άλλες οκτώ, φτάνοντας έτσι στο 1/3 των επαγγελματιών που εξασφάλισαν έγκριση, για να εγκατασταθούν εκεί.

Περίπου έξι μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Μπούγα, η διαδικασία εγκατάστασης των επιχειρήσεων προχωρεί με αργά βήματα, καθώς έπρεπε πρώτα να ξεπεραστούν νομικής φύσης εμπόδια. Στη διάρκεια του καλοκαιριού διευθετήθηκε το κώλυμα της μεταβίβασης των 130 στρεμμάτων του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχία Καβάλας. Έτσι, η Νομαρχία με τη σειρά της κατόρθωσε να μεταβιβάσει την έκταση στην εταιρία Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας Α.Ε., προκειμένου να διανεμηθεί σε οικόπεδα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

«Κάποιοι νομίζουν ότι αργοπορούμε αδικαιολόγητα», είπε στη voria.gr ο πρόεδρος της Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας Α.Ε. και Αντινομάρχης Ανδρέας Μπαλίκας. «Όμως, είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο νομικό καθεστώς, οπότε οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες.  Ακόμα, στην προσπάθειά μας να είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι και δίκαιοι, προσπαθούμε κατά την εξέταση των 100 και πλέον αιτήσεων των επιχειρηματιών να εξαντλούμε κάθε περιθώριο για την ικανοποίησή τους, ώστε να μην αποκλειστεί κάποιος για ήσσονες λόγους. Μακάρι να υπήρχε τρόπος να ικανοποιηθούν όλοι, αλλά στη φάση αυτή –πριν καταστεί δυνατή η επέκταση του Πάρκου σε επιπλέον 260 στρέμματα- θα δοθούν άδειες μόνο σε 60-65 επιχειρήσεις. Κι επίσης, μην ξεχνάμε και την οικονομική κρίση, καθώς επηρεάζει και τους επαγγελματίες που έχουν ζητήσει να μετεγκατασταθούν αλλά σ΄ αυτή τη φάση κάποιοι αδυνατούν να το πράξουν…», μας είπε ο κ. Μπαλίκας.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχει συσταθεί και ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, στον οποίο συμμετέχουν η Νομαρχία Καβάλας (51%), ο Δήμος Καβάλας (29%) και το Επιμελητήριο Καβάλας (20%) –όπως ακριβώς είναι το «μετοχολόγιο» και της Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας Α.Ε.

Στην έκταση που καλύπτει το Βιοτεχνικό Πάρκο έχουν ήδη δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές (αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών κ.ά.) και απομένει στις επιχειρήσεις να εκδώσουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, για να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις τους. 

«Υπολογίζουμε ότι έως τα μέσα του επόμενου χρόνου, το αργότερο, θα έχει αρχίσει η κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων», λέει ο κ. Μπαλίκας. H διαμόρφωση του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας, πάνω στον παλιό σκουπιδότοπο της Νέας Καρβάλης, έγινε με συγχρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης με συνολικό ύψος επένδυσης 1,33 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες που θα μετεγκατασταθούν στο Βιοτεχνικό Πάρκο δικαιούνται ενίσχυσης μετεγκατάστασης έως 65%, μέσω επιδοτούμενου προγράμματος.