Skip to main content

Άλλο Ελλάδα άλλο Πορτογαλία, τονίζει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποβάθμισε σήμερα τους κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να μ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποβάθμισε σήμερα τους κινδύνους εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει χώρα σε κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», τόνισε, μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι μετά την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει επίθεση των αγορών σε άλλες οικονομίες, οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο αδύναμες της ευρωζώνης. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η Πορτογαλία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όπως και η Ιρλανδία, ή ακόμη η Ισπανία και η Ιταλία, ή το Βέλγιο. «Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε μία κατάσταση που να μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα και ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει λόγος» σύγκρισης της χώρας του με την Ελλάδα. Ο Σόκρατες έκρινε εξάλλου «πολύ φυσική» και «φυσιολογική» την απόφαση του Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον «στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και την Ιρλανδία». Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι ο Fitch έχει κάνει «πολλές θετικές παρατηρήσεις όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας της Πορτογαλίας» και ότι επιπλέον «δεν υπάρχει τίποτε στην έκθεσή του που να υποστηρίζει τη σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

«Είναι μία κακή οπτική των πραγμάτων», σημείωσε. «Μετά την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές χώρες με ελλείμματα άνω του 10%, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η οποία δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη, η Ισπανία, η Ιρλανδία. Εμείς δεν πήραμε την απόφαση (για τον μηχανισμό βοήθειας) για καμία από αυτές τις χώρες, παρά μόνον για την ευρωζώνη, κατά της κερδοσκοπίας», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε επίσης χθες το βράδυ δηλώσει ότι η κατάσταση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν είναι «καθόλου συγκρίσιμες».