Skip to main content

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης:Λάδι στη φωτιά η πανεπιστημιακή αστυνομία-Τι προτείνουν

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει εκφράσει την πλήρη διαφωνία της προς την προωθούμενη από την κυβέρνηση ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τη δική τους πρόταση για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των πανεπιστημίων παρουσιάζει μέσω της Voria.gr η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Η ΕΑΥΘ έχει εκφράσει την πλήρη διαφωνία της προς την προωθούμενη από την κυβέρνηση ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης προειδοποιούν, μάλιστα, ότι η ίδρυση αυτού του ειδικού σώματος “ρίχνει λάδι σε μια φωτιά η οποία δεν έχει σβήσει ακόμη”, αναφερόμενοι στις αντιδράσεις που υπήρξαν και εξακολουθούν, με αφορμή το νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Όμως, δεν μένουν μόνον στις αντιρρήσεις, αλλά προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, διατυπώνοντας τη δική τους εναλλακτική πρόταση.

Μιλώντας στην Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τσαϊρίδης εξηγεί κατ' αρχάς τους λόγους της διαφωνίας τους για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Προβλέπει ότι το εγχείρημα θα αποτύχει, “πρώτον γιατί θα βρεθεί απέναντι σε μια έντονη πολιτική πόλωση η οποία ακόμη δεν έχει κοπάσει από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Επιπλέον, πολλοί από τους πανεπιστημιακούς, εμφανίζονται αντίθετοι”.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ  εκφράζει τους φόβους του ότι “στο τέλος θα την πληρώσουν αυτοί οι νέοι αστυνομικοί. Διότι, είναι βέβαιο πως όσοι επιλεγούν για να στελεχώσουν αυτό το νέο σώμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πώς θα μπορέσουν αυτοί, χωρίς εξοπλισμό, να αντιμετωπίσουν τις οργανωμένες επιθέσεις των γνωστών εκατό, διακοσίων ατόμων που σίγουρα θα αντιδράσουν; Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο να καλείται η αστυνομία για να προστατέψει τους αστυνομικούς και όχι για να πατάξει την παραβατικότητα μέσα στα πανεπιστήμια” επισημαίνει ο κ. Τσαϊρίδης.

“Έτσι κι αλλιώς”, συμπληρώνει, “το σώμα αυτό θα έχει κυρίως διαπιστωτικό χαρακτήρα και όταν κρίνει ότι απαιτείται παρέμβαση της αστυνομίας τότε θα επεμβαίνουν οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν σε τμήματα εκτός των πανεπιστημίων. Όμως αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου”.

Τι προτείνουν

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης αναγνωρίζουν ότι κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει ώστε να φυλάσσονται καλύτερα τα πανεπιστήμια. “Χρειάζεται όντως να δημιουργηθεί ένα εποπτικό σώμα το οποίο θα βρίσκεται μέσα στα πανεπιστήμια, όχι όμως για να αποτρέπει, αλλά για να διαπιστώνει και όταν υπάρχει ανάγκη να καλείται η αστυνομία”, αναφέρει ο κ. Τσαϊρίδης. Εξηγώντας περαιτέρω την πρότασή του αναφέρει ότι “αυτό το σώμα με τις εποπτικές αρμοδιότητες, μπορεί να εκπαιδευτεί από εμάς, αλλά θα πρέπει να είναι υπό την ευθύνη του πρύτανη και να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και όχι να είναι τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Υπογραμμίζει πως με την παρουσία αυτού του σώματος και υπό την προϋπόθεση ότι όσοι είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν το νόμο, θα το κάνουν, τα πανεπιστήμια μπορούν να φυλάσσονται αποτελεσματικά. “Ακόμη και σήμερα, μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, όμως κάποιοι αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο. Ας ελεγχθούν ποιοι είναι αυτοί και ας αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Αυτό χρειάζεται και όχι η ίδρυση ενός ακόμη αστυνομικού σώματος” τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.