Skip to main content

Κορωνοϊός - Δήμος Θεσσαλονίκης: Άλμα 300 ενεργών κρουσμάτων και επιστροφή στον... Αύγουστο

Πλησίασαν τα 2.000 τα ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά από 30 Αυγούστου στον δήμο - Μειωμένες οι νοσηλείες που διατηρούνται αναλογικά σε χαμηλά επίπεδα

Άλμα έκαναν αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς πλησίασαν τα 2.000, σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο έφτασαν στα 1.925, με τις νοσηλείες ωστόσο να περιορίζονται στις 157.

Ο κεντρικός δήμος, που διατήρησε αξιοσημείωτη σταθερότητα στα ενεργά κρούσματα για περισσότερο από ένα μήνα, παρά τους «κινδύνους» του Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στα επίπεδα των κρουσμάτων που καταγράφηκαν με την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού, στα τέλη Αυγούστου (τα κρούσματα τότε έφτασαν στα 1.900).

Εκτίμηση για τις αιτίες που εκτίναξαν τα ενεργά κρούσματα στα 1.925 από τα 1.624 της προηγούμενης εβδομάδες δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπήρξαν γεγονότα που να δείχνουν ότι συνέβαλαν στην αύξηση κατά 300 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα. Αντιθέτως, από την ενημέρωση της 30ης Αυγούστου (1.900 κρούσματα), καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, τα ενεργά κρούσματα κυμάνθηκαν μεταξύ 1.522 και 1.710. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η ΔΕΘ, άνοιξαν τα σχολεία και αυξήθηκε σημαντικά η κινητικότητα στο κέντρο της πόλης. Την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα αν πρόκειται απλώς για μια συγκυρία ή για μια τάση, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα και λειτουργούμε πια με νέους όρους, που επιτρέπουν συμπεριφορές «κανονικότητας» ειδικά στους εμβολιασμένους.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οι νοσηλείες, οι οποίες ακολουθούν αντίθετη πορεία με εκείνη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Περιορίστηκαν στις 157, από 164 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν έφτασαν τις 188 της 30ής Αυγούστου. Συνεπώς, αφενός ο κεντρικός δήμος, που λόγω μεγέθους έχει και τις περισσότερες νοσηλείες στο νομό Θεσσαλονίκης, δεν επιβαρύνει αναλογικά πολύ το σύστημα υγείας, αφετέρου φαίνεται πως το κατάτι υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στον κεντρικό δήμο (συγκριτικά με τους υπόλοιπους δήμους) αποδίδει καρπούς και προστατεύει πολλούς πολίτες από την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Η εβδομαδιαία πορεία των νοσηλειών του δήμου Θεσσαλονίκης από τις 30 Αυγούστου και τους 188 δημότες σε νοσοκομείο είναι: 141, 146, 164, 171, 164 και σήμερα 157.

Σημαντικό όμως είναι και το μακάβριο στατιστικό των θανάτων. Στον κεντρικό δήμο το ποσοστό των νεκρών έχει μειωθεί σημαντικά, σε έναν έως δύο ημερησίως. Την ώρα μάλιστα, που ο δήμος Θεσσαλονίκης δέχεται για ενταφιασμό και νεκρούς άλλων δήμων, των οποίων τα κοιμητήρια έχουν «φρακάρει». Είναι δε ο μόνος δήμος στο αστικό συγκρότημα στον οποίο γίνονται οι ταφές των νεκρών από κορωνοϊό, σε ειδικό χώρο, και γι' αυτό άλλωστε η διοίκησή του είχε φροντίσει να ανοίξει 500 θέσεις.