Skip to main content

Αλμωπία: Τάφρος 66, το έργο του 1930 απειλεί ζωές το 2019

Η τάφρος 66, ένα αντιπλημμυρικό έργο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, απαιτεί επιτακτικά παρέμβαση με καθαρισμό και συντήρηση.

Ένα αντιπλημμυρικό έργο των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή της Αλμωπίας, η περιβόητη τάφρος 66, απαιτεί επιτακτικά όσο ποτέ παρέμβαση και λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Χρειάζεται καθαρισμός, συντήρηση, εμβάθυνση της κοίτης, δημιουργία αναχωμάτων, για να μην ζήσουμε ότι και το 1979 που η τάφρος  “έσκασε” και θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», κατήγγειλε στο Radio North98 η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Η ίδια τόνισε ότι το βασικότερο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση καθώς πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που αφορά δύο περιφερειακές ενότητες, της Ημαθίας και της Πέλλας, ωστόσο η κ. Ιγνατιάδου άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί η χρηματοδότησή του να μην είναι απολύτως εξασφαλισμένη.

«Η τάφρος 66 συλλέγει όλα τα νερά της Αλμωπίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δύο. Καταρχήν η δυσοσμία που προκαλείται λόγω της μόλυνσης τόσο από βιομηχανικά λύματα όσο και από αστικά, από κοινότητες που δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό. Αλλά υπάρχει και η συγκέντρωση φθαρτών υλικών, οπότε έχουμε ρύπανση. Η τάφρος καθαρίστηκε πριν από μερικά χρόνια αλλά τότε δεν έγινε συλλογή φθαρτών υλικών. Φυσικά χρειάζεται αντιπλημμυρική προστασία γιατί διαφορετικά αλλοίμονο μας», είπε από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής.

«Η σχετική μελέτη για το έργο που αφορά τόσο στον καθαρισμό του όσο και στη συντήρησή του έχει γίνει από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και περιμένει εδώ και δέκα και πλέον μήνες την απαραίτητη περιβαλλοντική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο. Αμέσως μόλις δοθεί μπορεί να ξεκινήσει το έργο», είπε ο κ. Τζαμτζής. Πρόκειται για έργο ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια εξασφαλισμένα.

Ο ίδιος επισήμανε και τον κίνδυνο καταπατητών: «Κάποιοι φυτεύουν δέντρα στο αντιπλημμυρικό ανάχωμα για να τα οικειοποιηθούν και να τα μετατρέψουν σε χωράφια. Αυτή η υπόθεση γεννά πολλά ερωτήματα. Αυτοί πρέπει να απομακρυνθούν».