Skip to main content

«Αλμυρή» η Αθήνα στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων

Έρευνα του πολυεθνικού Βρετανικού κολοσσού ECA International, με τίτλο Accommodation Survey, που εξετάζει τα δεδομένα για ενοικίαση διαμερισμάτων σε 132 πόλεις και σε 66 χώρες, κατατάσσει την Αθήνα, γ

«Αλμυρό» για το μέσο νοικοκυριό της ελληνικής πρωτεύουσας, σε σχέση με τα δεδομένα πλειάδας ευρωπαϊκών και όχι μόνο πόλεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κόστος διαμονής σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα ενός Αθηναίου είναι σημαντικά μικρότερο, για παράδειγμα, με του Βερολινέζου.

Όπως προκύπτει από έρευνα του πολυεθνικού Βρετανικού κολοσσού ECA International, με τίτλο Accommodation Survey, που εξετάζει τα δεδομένα για ενοικίαση διαμερισμάτων σε 132 πόλεις και σε 66 χώρες, η Αθήνα, για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ., κατατάσσεται στην 43η θέση παγκοσμίως. Παράλληλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 19η θέση. Από την επεξεργασία των στοιχείων, μάλιστα, προκύπτει ότι η κατάταξη της Αθήνας ιδιαίτερα εντός της Ευρώπης την καθιστά πιο ακριβή από πόλεις ή πρωτεύουσες χωρών όπως για παράδειγμα οι Βασιλεία (Ελβετία), Λισσαβόνα, Φραγκφούρτη, Ελσίκνι, Βρυξέλλες, Μόναχο, Ντύσσελντορφ, Βερολίνο κ.α..

Ωστόσο πολλές πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου προπορεύονται της Αθήνας, όπως η Βιέννη, Ρώμη, Μαδρίτη, Παρίσι και Λονδίνο, ενώ στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά βρίσκεται η Μόσχα. Παγκοσμίως το Τόκιο, το Καράκας και το Αμπού Ντάμπι είναι οι ακριβότερες πόλεις για να ενοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. (περίπου τριών δωματίων).

Από την ανάλυση των στοιχείων της φετινής έρευνας, Accommodation Survey, εξάγεται επίσης το συμπέρασμα πως η κρίση έχει διαδραματίσει το ρόλο της και στη διαμόρφωση των τιμών στα μισθώματα, καθώς στην Ευρώπη ο μέσος όρος της μείωσης τους, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2008-Σεπτεμβρίου 2009, είναι της τάξης του 5%. Ο μέσος όρος του ενοικίου για 80 τ.μ. (μη επιπλωμένα) στην Ευρώπη φθάνει τα 1.005 ευρώ, ενώ στη Μόσχα αναρριχάται στα 2.100 ευρώ μηνιαίως.

Να σημειωθεί τέλος ότι η σχετική ετήσια έρευνα της ECA International αξιοποιεί δεδομένα εκτός από τα κτηματομεσιτικά γραφεία και από στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετεγκαθίστανται από πόλη σε πόλη για επαγγελματικούς λόγους.
 
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΡΙΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ (περίπου 80 τ.μ.).

 

Business Story
Off