Skip to main content

Αλουμύλ: Επιστροφή στη κερδοφορία και τριπλάσια ΕΒΙΤDA στον όμιλο

Ο όμιλος Αλουμύλ, στο εξάμηνο 2016, πέρασε σε κέρδη στα προ φόρων αποτελέσματα και αύξησε τον κύκλο εργασιών διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου 2016 επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της διοίκησης της ΑΛΟΥΜΥΛ, στη τακτική γενική συνέλευση μετόχων τον περασμένο Μάιο. Ο όμιλος εμφάνισε, μετά από χρόνια, κέρδη προ φόρων, 224.000 ευρώ, έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ στο περυσινό αντίστοιχο διάστημα ενώ υπερτριπλασίασε τα λειτουργικά του κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε 7,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Με τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων ( +6% ), μπορεί ο όμιλος να πιάσει το στόχο που έχει θέσει για φέτος, που σε ότι αφορά τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών είναι τα 200 εκατ. ευρώ. Όπως και σημειώνεται από τη διοίκηση, η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην αύξηση των ποσοτήτων πωλήσεων (+11) καθώς αρνητικά επέδρασε η μείωση της τιμής του αλουμινίου στη διεθνή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, στο εξάμηνο του 2016 ο όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ είχε αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 5,9%, φθάνοντας τα 99,6 εκ. ευρώ, έναντι 94,0 εκ. ευρώ του αντιστοίχου εξαμήνου του  2015. Επίσης παρουσιάζεται αύξηση του μικτού κέρδους κατά 35,2% περίπου, στα 24,2 εκ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), αυξήθηκαν κατά  346,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν στα 7,9 εκ. ευρώ περίπου, έναντι 1,8 εκ. το 2015.

Να σημειωθεί ότι η κερδοφορία του Ομίλου είχε στα προηγούμενα χρόνια πληγεί από την κάμψη στις πωλήσεις λόγω της κρίσης στην ελληνική και τις λοιπές βαλκανικές αγορές, αλλά και την αναπτυξιακή υστέρηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Πέραν αυτού, ο Όμιλος, είχε υψηλό δανεισμό από τα έτη που χρηματοδότησε μεγάλες επενδύσεις παγίων στο δίκτυό του.

Φέτος όμως, στο εξάμηνο του 2016, στα αποτελέσματα προ φόρων  παρουσιάζονται κέρδη και υπάρχει σημαντική μεταβολή κατά 103,2% περίπου, σε σχέση με τις ζημιές της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσιάζουν κέρδη 224.000 ευρώ, έναντι ζημιών 7 εκ. ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις για το α’ εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 11,7% περίπου, στα 61 εκ. ευρώ περίπου, έναντι 54,7 εκ. του 2015. Το μικτό κέρδος παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 76,6% περίπου, στα 8,4 εκ. ευρώ, έναντι 4,7 εκ.  Τέλος, οι ζημιές προ φόρων παρουσίασαν σημαντική μείωση και διαμορφώθηκαν στα - 2,9 εκ. περίπου έναντι ζημιών -8,4 εκ. για το 2015.

Ο όμιλος συνεχίζοντας την στρατηγική εξωστρέφειας, ενισχύει συνεχώς την  εμπορική παρουσία του σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία, Αμερική και Αυστραλία, µε σκοπό την ενίσχυση των µεριδίων αγοράς.

Έτσι, το Μάρτιο του 2016, ο Όμιλος πρόσθεσε μία ακόμη θυγατρική στην Αίγυπτο ιδρύοντας την Alumil Egypt for Aluminium & Accessories Industry  JSC με έδρα το Κάιρο και κύρια δραστηριότητα την επεξεργασία και εμπορία προφίλ αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά το εξάμηνο, o Όμιλος με συμμετοχές και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επεκτάθηκε στην Ινδία και την Αυστραλία, ενώ ενισχύθηκαν μετοχικά οι θυγατρικές Alumil Fabrication, LMG European Technologies.