Skip to main content

Alterra: Από τους αγρούς της Πέλλας στα ψυγεία τριών ηπείρων

Από την περιοχή των Γιαννιτσών η εταιρεία κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών Alterra, του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, εξάγει μέχρι την μακρινή Ιαπωνία.

Φέρνει τους διατροφικούς «θησαυρούς» των αγρών της Πέλλας στα ψυγεία των Ιαπώνων, των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων. Από την περιοχή των Γιαννιτσών η εταιρεία κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών Alterra του Θόδωρου Ρουσόπουλου κάνει γνωστή μια… διαφορετική γη -όπως δηλώνει και το όνομά της- με τα φρούτα και τα λαχανικά της σε τρεις ηπείρους και συνεχίζει ακάθεκτη. Άλλωστε, έχει στα εξαγωγικά της πλάνα και νέες αγορές, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα οι χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα, οι εξαγωγές της Alterra αποτελούν το 60% του κύκλου εργασιών της, με βασικό εξαγωγικό αντικείμενο τα κατεψυγμένα φρούτα, ενώ ετησίως η παραγωγή της σε τελικά προϊόντα ξεπερνά τους 20.000 τόνους. Απασχολεί δε 67 μόνιμους εργαζομένους και περί τους 380 εποχιακούς για την περίοδο του καλοκαιριού.

Τα προϊόντα της Alterra απευθύνονται σε δίκτυα διανομής τροφίμων, σε βιομηχανίες επεξεργασίας γιαουρτιού-παγωτού, χυμών, μαρμελάδας, παιδικών τροφών, αρτοζαχαροπλαστικής, σε βιομηχανίες ζύμης και σε σούπερ μάρκετ, ενώ η εταιρεία ασχολείται και με το κομμάτι του private label για λιανεμπορικές αλυσίδες. Πριν από λίγο καιρό δε δημιούργησε ένα νέο προϊόν, κατεψυγμένα μείγματα για smoothies, που ήταν ιδέα της δεύτερης γενιάς της επιχείρησης, η οποία έχει κάνει δυναμική είσοδο εδώ και λίγα χρόνια στην επιχείρηση.

Η οικογενειακή γνώση στο φρούτο

 

 Από αριστερά: Τόνια Ρουσοπούλου, Βαγγέλης Ρουσόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Βέφα Ρουσοπούλου

 

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με μακρά εμπειρία στον χώρο και παρακαταθήκη από τον πατέρα του, που είχε ξεκινήσει επιχειρηματικά με ψυγεία-καταψύκτες για φρούτα, αποφάσισε να κάνει το 2002 το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσει την Alterra, με στόχο τη δραστηριοποίηση στον χώρο της κατάψυξης φρούτων και λαχανικών. Η μονάδα επεξεργασίας και βαθιάς κατάψυξης φρούτων και λαχανικών της Alterra λειτούργησε το 2005, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 60.000 τ.μ., στην περιοχή των Γιαννιτσών. Αρχικά η εταιρεία δραστηριοποιούνταν μόνο στα φρούτα -ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια- συνεργαζόμενη με πιστοποιημένους συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής, ενώ αργότερα, το 2007, πρόσθεσε μέσω συμβολαιακής γεωργίας και τα λαχανικά (αρακά, σπανάκι, φασόλια, ραδίκια, μπρόκολα, μπάμιες κτλ), ώστε να έχει δραστηριότητα όλο τον χρόνο.

Μάλιστα, η Alterra από την πρώτη στιγμή, λόγω των επαφών που είχε ήδη ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος από την προηγούμενη εταιρεία, ξεκίνησε δυναμικά στο εξαγωγικό μέτωπο, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί. Ο μεγαλύτερος πελάτης της επιχείρησης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μία από τις χώρες που αποτέλεσε μεγάλο «στοίχημα» γι’ αυτήν ήταν η Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά σε θέματα ποιότητας. Η Alterra κατάφερε να κερδίσει τους Ιάπωνες, που έχουν συνηθίσει να τρώνε το δικό τους λευκόσαρκο ροδάκινο, αλλά ανακάλυψαν στο ροδάκινο της Πέλλας τη γεύση και το άρωμα της Ελλάδας. Μάλιστα, δύο φορές τον χρόνο επισκέπτονται τη μονάδα στα Γιαννιτσά, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την ποιότητα του προϊόντος .

Η Alterra, παρά τις κατά καιρούς δύσκολες συγκυρίες για τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών, κατάφερε να διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια μια σταθερά ανοδική πορεία, ενώ βρίσκεται σε κερδοφόρα τροχιά.

Με όρεξη η δεύτερη γενιά

Εδώ και λίγα χρόνια στην εταιρεία έχει κάνει την είσοδό της η δεύτερη γενιά. Η Βέφα Ρουσοπούλου, η μεγαλύτερη κόρη, με σπουδές γεωπόνου και κατεύθυνση στην αγροτική οικονομία, δούλευε ήδη από τα 18 της τα καλοκαίρια στην Alterra για να μαθαίνει τη δουλειά. Άλλωστε, μαζί με τα αδέρφια της είχαν επαφή τόσο με την προηγούμενη επιχείρηση όσο και με το επόμενο εγχείρημα του πατέρα τους. Μάλιστα, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έπαιρνε τα παιδιά του στις εκθέσεις όπου συμμετείχε, μετατρέποντάς τις σε… εκδρομή με εκπαιδευτικά οφέλη. Έτσι δεν ήταν περίεργο που το επιχειρείν ενέπνευσε από νωρίς τη δεύτερη γενιά.

Η Βέφα Ρουσοπούλου μπήκε για τα καλά στην εταιρεία το 2014 και σήμερα ασχολείται με την εγχώρια αγορά και το μάρκετινγκ. Μάλιστα, ξεκίνησε βγαίνοντας στα μπακάλικα για να πουλήσει, όπως λέει στη Voria.gr, και ήρθε από πρώτο χέρι σε επαφή με τις δυσκολίες της αγοράς.

Αργότερα, την είσοδό της έκανε η αδερφή της Τόνια, που, έχοντας ολοκληρώσει σπουδές λογιστικής, ανέλαβε το κομμάτι του λογιστηρίου, ενώ ο αδερφός τους Βαγγέλης, που σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων, θα κατευθυνθεί στο κομμάτι των εξαγωγών.

«Αν ο πατέρας μας έφτιαξε την Alterra από το μηδέν και την πήγε στο 10, εμείς θέλουμε να την πάμε στο 20» λέει στη Voria.gr η Βέφα Ρουσοπούλου, εξηγώντας πως στόχος τους είναι η εταιρεία να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και να διευρύνει περαιτέρω την εξαγωγική της δράση.

«Ο πατέρας μας, που μας έδινε πάντα χώρο, μάς έμαθε ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται υπομονή, γερό στομάχι και ειλικρίνεια. Με αυτά ως γνώμονα προχωρούμε κι εμείς» λέει η Βέφα Ρουσοπούλου.