Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΙΡΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ιράν με τη γειτονική χώρα, καθώς η Αλβανία κατηγορείται ότι συνεργάζεται με Ιρανούς αντιφρονούντες.

Η Αλβανία ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση, ως ανεπιθύμητων για τη χώρα, δύο μελών της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα Τίρανα.

Την είδηση επιβεβαιώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γκέντ Τσάκαϊ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Πρόκειται για τον σύμβουλο και τον μορφωτικό ακόλουθο της ιρανικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Tον Δεκέμβριο του 2018 τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και έναν ακόμα διπλωμάτη, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», της χώρας, ενώ τον Οκτώβριο του 2019, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα στα Τίρανα, ο οποίος, κατά την αλβανική αστυνομία, ανήκε στην ιρανική δύναμη Κουντς και είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες μουτζαχεντίν της ΜΕΚ, που στεγάζονται στην Αλβανία.

Σημειώνεται πως την επόμενη της δολοφονίας του Σουλεϊμανί, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιοταλάχ Αλί Χαμεϊνί, χαρακτήρισε την Αλβανία, «μια πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και καταρτίζουν σχέδια κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ