Skip to main content

Αλβανία: Έκοψαν την υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας

Μια νέα προκλητική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας απερριψε την υποψηφιότητα του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντυ Μπέλερη για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Πρόκειται για μια νέα προκλητική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων.

Τονίζει μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών ότι «η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα». 

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων, να απορρίψει την υποψηφιότητα του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Μπελέρη για το αξίωμα του δημάρχου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ανησυχία του για την απόρριψη από τις αλβανικές αρχές της υποψηφιότητας του Προέδρου της Τοπικής Ομόνοιας για τη δημαρχία της Χειμάρρας, εξέφρασε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία».

«Η απόρριψη από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Αλβανίας της υποψηφιότητας του Προέδρου της Τοπικής Ομόνοιας κ. Φρέντυ Μπελέρι, για τη δημαρχία της Χειμάρας, προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία για τη στάση της Αλβανίας έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας», δήλωσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και σημείωσε: «Είμαστε δίπλα στους Χειμαριώτες και οι αλβανικές αρχές οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις. Δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία».