Skip to main content

Αλβανία: Μπαίνουν ξανά οι δίγλωσσες πινακίδες σε χωριά της ομογένειας

Την επανατοποθέτηση είχε προαναγγείλει ο Αλβανός πρωθυπουργός τονίζοντας πως η αφαίρεσή τους είχε πραγματοποιηθεί για γραφειοκρατικούς λόγους.

Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων σε χωριά του δήμου Φοινίκης, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα» στα Τίρανα, στην οποία παρευρίσκονταν και πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε., η αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων πραγματοποιήθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως μεταδίδει και το himara.gr.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν είχαν λάβει σχετική άδεια και δεν τηρούσαν τις οδικές προδιαγραφές.

Πρόσθεσε ότι οι πινακίδες θα αναφέρονται πρώτα στην αλβανική γλώσσα και στη συνέχεια στα ελληνικά.

Η Αλβανική Οδική Αρχή αντικατέστησε σήμερα ταμπέλες στην Εθνική Οδό Αργυρόκαστρο – Άγιοι Σαράντα και στον δήμο Φοινίκης, που αφαιρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.



Τα αλβανικά στις περιοχές αυτές θεωρούνται δεύτερη γλώσσα και παραβίαζαν τις τεχνικές παραμέτρους.

«Οι πινακίδες που αντικαθίστανται είναι πινακίδες που πληρούν όλα τα πρότυπα που καθορίζονται από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τις τεχνικές παραμέτρους που καθορίζονται ειδικά στην εθνική οδό όπου υπάρχουν και περιοχές διαφορετικών μειονοτήτων. Η κατάργηση των προηγούμενων πινάκων εξυπηρετούσε την οδική ασφάλεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανικής Οδικής Αρχής.