Skip to main content

Αμανατίδης: Χρειάζεται κάποιος χρόνος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Καθώς θα αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη θα αίρονται τυχόν αμφιβολίες ή επιφυλάξεις», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστορική χαρακτηρίζει την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι «οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας που οικοδομούνται εφεξής μεταξύ των δύο άλλοτε διαιρεμένων και αντιπαρατιθέμενων μερών είναι η αφετηρία για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, που θα αποβεί αμοιβαία επωφελής».

Ο κ. Αμανατίδης εκτιμά στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το κλίμα αλλάζει και μέσα στην κοινωνία, και σε εκείνους που ένιωσαν πληγωμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς η οικονομική αναθέρμανση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. «Καθώς θα αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη θα αίρονται τυχόν αμφιβολίες ή επιφυλάξεις. Χρειάζεται κάποιος χρόνος, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα σε όλες τις πολιτικές επιλογές που βλέπουν πιο μπροστά, μερικές κινήσεις παραπάνω, αν θέλετε, στην γεωπολιτική σκακιέρα. Η πλήρης και κατά κεραία εφαρμογή της συμφωνίας, με επιμονή και προσοχή, αλλάζει το κλίμα», σημειώνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Αμανατίδης αναφέρει ότι «είναι ενδεικτική της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει και κόστισε πολιτικά στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν», επισημαίνει ότι οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου να αναδειχτεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου «ενοχλούν τους "ισχυρούς" και επαγωγικά αναβαθμίζουν έτι περαιτέρω το ρόλο της χώρας μας» και σημειώνει: «Η χώρα μας, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ισχυρά τρίγωνα σταθερότητας, καταφέρνει να σταματήσει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η διπλωματική οδός οφείλει να λύνει τα προβλήματα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, να αναπτύσσει διαύλους και συνθήκες καλής γειτονίας».

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές και την κρισιμότητα τους, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρέπει ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική Ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, μέσω ενός μαζικού προοδευτικού μετώπου, ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος ο κ. Αμανατίδης εκφράζει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ. την αισιοδοξία του για την πορεία τα χώρας από εδώ και πέρα, περιγράφοντας τα όσα θετικά μέτρα έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση, «βήματα προς τα εμπρός» με τα οποία «η ανακούφιση των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που υπέφεραν από τα μνημόνια και τη λιτότητα, είναι υπαρκτή» και προσθέτει: «Κάθε μέρα που περνά εγγράφει θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και η μάχη που δίνουμε είναι αυτό να γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς υλοποίησης».

Εκτιμά δε πως η οικονομία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο των εθνικών εκλογών, «το πόσο βελτιώνεται ή όχι η καθημερινότητα των πολιτών και η επίγνωση για το ποιοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας, την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την σκληρή λιτότητα, που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια» και σημειώνει: «Με "λογισμό και με όνειρο" προχωρούμε στο μέλλον, με σχέδιο, με βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, για μια Νέα Ελλάδα, που θα είναι τελικά απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τα "βαρίδια"».