Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
x

ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (VID)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι μια απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών.

Ενώ, ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδέχτηκε τον λαϊκισμό, που επέδειξε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ήταν αντιπολίτευση, εδώ κι ένα χρόνο, δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που απορρέουν, από αυτήν, επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη αδράνεια» τόνισε, μιλώντας στο Mega, σήμερα, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Σαφώς υπάρχει το ζήτημα των επικείμενων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, όμως, η κατά κεραία εφαρμογή της συμφωνίας είναι επωφελής για την ευρύτερη περιοχή και για τη χώρα μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική και την συνεργασία  των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς, επίσης, για την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από Μουσείο σε τζαμί, επεσήμανε ότι μια τέτοια απόφαση  θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου ενώ με βάση τις υποχρεώσεις, που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού -από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972- θα πρέπει να ζητηθεί η παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να προστατευθεί η  φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας.

Τέλος, πρότεινε την συνέχιση των διεθνών διασκέψεων για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο, του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών και άλλων σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, «που, δυστυχώς, έχουν "παγώσει"  από τη ΝΔ», όπως είπε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ