Skip to main content

Αμαζόνες και ιππείς προστατεύουν δάση της Θεσσαλονίκης από πυρκαγιές

Έφιππες περιπολίες πραγματοποιούνται καθημερινά στα δάση της πόλης από εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μπορεί ο καύσωνας να έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές να είναι μεγαλύτερος αυτή την περίοδο, ωστόσο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν έναν παραπάνω λόγο να αισθάνονται ασφαλείς.

Αν κανείς βρεθεί στα μονοπάτια του Σέιχ Σου θα συναντήσει τους ιππείς και τις αμαζόνες αλλά και εθελοντές με τζιπ και γουρούνες να χτενίζουν καθημερινά και αδιάλειπτα το περιαστικό δάσος, προστατεύοντάς το από πυρκαγιές. Έφιππες περιπολίες πραγματοποιούνται παράλληλα και σε άλλα σημεία της πόλης όπως για παράδειγμα περιφερειακά του Υδροβιότοπου Επανομής και στο Φράγμα της Θέρμης.

 Έφιππη περιπολία στο Φράγμα Θέρμης

 

 

Οι προαναφερόμενοι, όλοι άνθρωποι με καθημερινές δουλειές και ασχολίες, αλλά και εμφανή αγάπη για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον, είναι μέλη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1999 και δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα που αφορά την Πολιτική Προστασία, ακόμα και εκτός συνόρων αν κριθεί αναγκαίο.

Όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και με τον υδράργυρο να φτάνει στα ύψη, πάντα σε συντονισμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και άλλες εθελοντικές οργανώσεις, 20 αμαζόνες και ιππείς, με τις πρώτες μάλιστα να υπερτερούν αριθμητικά, σαρώνουν όλο το δάσος σε βάρδιες που απαρτίζονται από τέσσερα άτομα και τέσσερα άλογα έκαστη, εποπτεύοντας το δάσος.

Επανομή

 

Μάλιστα σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Επίλεκτης Ομάδας, Μίλτο Μπενάκη, πρόκειται για νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, με τον ίδιο χαρακτηρίζει ευχάριστο και ταυτόχρονα συγκινητικό το ενδιαφέρον τους για τον εθελοντισμό και την πυρασφάλεια.

Η Έφιππη Ομάδα Πυρασφάλειας ιδρύθηκε το 2006 και ανήκει στο Τμήμα Εποπτείας Εθνικών Δρυμών ενώ οι νέοι αθλητές, που μάλιστα που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε αγώνες, απαρτίζουν την Elite Horse Riders Team.

Αν και η ομάδα είναι σε ετοιμότητα όλο τον χρόνο, οι περιπολίες ξεκινούν πιο συστηματικά προς το τέλος της άνοιξης και, σύμφωνα με τον κ. Μπενάκη, φέτος μέχρι τώρα η μόνη φορά που λαχτάρισαν ήταν από μια φωτιά μικρής έντασης στο Πανόραμα.

Βασικό συστατικό στην εξαιρετική αυτή δράση είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπενάκη, η σχέση ιππέα/αμαζόνας με το άλογό του/της και φυσικά η εκπαίδευση και των δύο πλευρών.

 

«Το άλογο έχει μοναδικό ένστικτο όσον αφορά τη μυρωδιά στη φωτιά, οπότε και με την κατάλληλη εκπαίδευση παραμένει ψύχραιμο. Από εκεί και πέρα οι φύλακες-άγγελοι του δάσους μαθαίνουν να περπατούν σε δύσβατα μονοπάτια και πλαγιές, να ξεπερνούν εμπόδια και να εμπιστεύονται τον αναβάτη τους», αναφέρει ο κ. Μπενάκης.

Από την πλευρά τους, αμαζόνες και ιππείς, καθότι οι περισσότεροι αθλητές, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι. Δίνουν, ωστόσο, ιδιαίτερη βάση στην ψυχολογία του αλόγου έτσι ώστε να μπορούν να το καθοδηγήσουν αλλά και να ερμηνεύουν πιθανές αντιδράσεις. Φυσικά, εκπαιδεύονται ειδικά πάνω στην πυρασφάλεια ενώ μελετούν και τη μορφολογία του δάσους.

Αφού ολοκληρώσουν τη βάρδιά τους, οι ήρωες του δάσους ξεκουράζονται στον στάβλο τους στη Θέρμη. Άμεσος στόχος της ομάδας είναι ωστόσο να μετακινηθούν στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Μπενάκη, αρωγοί στην αυτή την προσπάθεια στέκονται τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και ο δήμος. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τον οποίο ο κ. Μπενάκης χαρακτηρίζει άνθρωπο με ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό, αλλά κυρίως την προστασία της πόλης, παρουσιάζει συνεχές ενδιαφέρον για τις δράσεις της Ομάδας, όχι μόνο για την πυρασφάλεια, αλλά και για όλο το φάσμα της Πολιτικής Προστασίας. Μνεία έκανε επίσης και στον Χάρη Αηδονόπουλο, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής που στηρίζει την Ομάδα σε όλες τις προσπάθειες για να μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Μπενάκης υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά την αξία του εθελοντισμού, επισημαίνοντας πως ο καθένας μπορεί να προσφέρει με όσες δυνάμεις μπορεί και σε όποιον κλάδο τον ενδιαφέρει ενώ εύχεται δύο πράγματα: ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές και σε κάποια βόλτα στο δάσος να συναντήσει ο καθένας από εμάςς έναν ήρωα του δάσους.