Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
x

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗ HELLENIC STEEL - ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα - Αμερικανική εταιρεία ο επενδυτής

Υπογράφηκε σήμερα το πλάνο εξυγίανσης της Hellenic Steel και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα. Ο επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίηση και αναβάθμιση της ελληνικής χαλυβουργίας είναι αμερικανική εταιρεία με συναφή δραστηριότητα.

Η θετική προοπτική για τη χαλυβουργία της Θεσσαλονίκης είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας κατά τη σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της πόλης πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ως σύμβουλος των εκκαθαριστών της εταιρείας για τη διαδικασία πώλησης ενεργεί σήμερα η Deloitte Business Solutions Α.Ε.

Η μεγάλη περιπέτεια για την κερδοφόρο Hellenic Steel είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν την λύση και υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2190/1920. Την περίοδο εκείνη, ο βασικός της μέτοχος, ILVA Com τέθηκε σε ειδική διαχείριση από το ιταλικό Δημόσιο, κατόπιν πολύχρονης δικαστικής περιπέτειας λόγω περιβαλλοντικού σκανδάλου στον κόλπο του Τάραντα. Η Hellenic Steel εξαιρέθηκε, όπως και όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες του Ομίλου, από το σχέδιο διάσωσης. Το χρέος της εταιρείας στη μητρική της ήταν 60 εκατ. ευρώ και οι διαχειριστές που είχε ορίσει το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Α.Ε. ιδρύθηκε το 1963 με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προϊόντων έλασης και χαλύβδινων φύλλων, με τον μη επιχρισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης ή γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης και το λευκοσίδηρο ηλεκτρόλυσης να αποτελούν βασικά προϊόντα.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ