Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
x

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ: INTERNATIONAL MASTERCLASSES ΓΙΑ ΤΟ CERN

90 μαθητές Λυκείου από 12 σχολεία της ανατ. Θεσσαλονίκης κι από το Καλαμπάκι Δράμας, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Πτολεμαΐδα συμμετείχαν στην ημερίδα

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 90 μαθητές από 12 λύκεια που συμμετείχαν στο δεύτερο σχολείο: «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Masterclasses 2017)». Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή κι έγινε σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κέντρου Θεσσαλονίκης, με το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG).

Ανάλογες ημερίδες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, διοργανώνονται κάθε χρόνο σε περισσότερα από 200 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης και στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 μαθητές λυκείου. Οι μαθητές γίνονται επιστήμονες – ερευνητές για μία μέρα, έρχονται σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Δρ Αναστάσιος Λιόλιος και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ Δέσποινα Χατζηφωτιάδου βοήθησαν τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα της ημέρας διεξήχθη τηλεδιάσκεψη μέσω του
CERN, με σχολείο στο Μεξικό που βρισκόταν σε εξέλιξη ανάλογη εκδήλωση.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΑΓΣ συμμετείχαν 90 μαθητές Λυκείου από 12 σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης κι από το Καλαμπάκι Δράμας, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Πτολεμαΐδα.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ