Skip to main content

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Πρώτη αποφοίτηση μαθητών του Δημοτικού

Η κεντρική πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής» στη Σχολή γέμισε από παιδικά χαμόγελα, περήφανους δασκάλους και συγκινημένους γονείς.

Έξι χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το Δημοτικό Σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παρέδωσε –σε μία τελετή γεμάτη συναισθήματα- τα απολυτήρια στους πρώτους αποφοιτήσαντες μαθητές του. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η κεντρική πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής» γέμισε από παιδικά χαμόγελα, περήφανους δασκάλους και συγκινημένους γονείς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «κατά γενική ομολογία, το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης. Με προσήλωση στην παροχή υψηλής ποιότητας βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συνεχίζει να είναι πρωτοπόρο στην παραγωγή γνώσεων και προσεγγίσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας σχολικής κοινότητας με μαθητές δημιουργικούς, χαρούμενους, με αίσθημα ευθύνης και συλλογικής δράσης. Η αξιοποίηση του αγροκτήματος και των εγκαταστάσεων της Σχολής, η συνεχής επαφή με τη φύση, η έμφαση σε stem δραστηριότητες (science, technology, engineering, math), η ενισχυμένη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, η προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και των τεχνών, καθιστούν το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ένα μοναδικό παράδειγμα για τα δεδομένα της πόλης και της Ελλάδας γενικότερα».

Στα προτερήματα του Δημοτικού Σχολείου αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία του και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης. «Το Δημοτικό μας είναι το ομορφότερο στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για το πώς πάρθηκε η απόφαση για τη λειτουργία του και τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. «Φτιάξαμε ένα σχολείο όπου οι εκπαιδευτικοί μεταδίδουν στα παιδιά την αγάπη για τη φύση, δημιουργώντας οικολογική συνείδηση και βρίσκεται στα πρότυπα αντίστοιχων σχολείων των ΗΠΑ», πρόσθεσε. Ευχαρίστησε θερμά τόσο τους εκπαιδευτικούς για το λειτούργημα που ασκούν με τόση συνέπεια όσο και τους γονείς των μαθητών για την αποδεδειγμένη ακλόνητη εμπιστοσύνη προς το εκπαιδευτικό όραμα και τις αρχές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης ήταν ο συγγραφέας και πρώην αντιπρόεδρος Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κ.Τάσος Αποστολίδης. «Στα 36 χρόνια που, από διάφορες θέσεις, υπηρέτησα τη Σχολή, ανέβηκα πολλές φορές στο βήμα, σε Τελετές Αποφοίτησης των Δευτεροβάθμιων Σχολείων ή και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Όμως, η σημερινή, η ''Πρώτη του Δημοτικού'', είναι τελείως διαφορετική και γι αυτό είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Η ίδρυση μονάδων Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν για πολλά χρόνια ένα μακρινό όνειρο που εξελίχθηκε σε εκπαιδευτική ανάγκη, για να συμπληρωθούν οι σχολικές μονάδες και η Σχολή, μαζί με το ''Perrotis College” και τα μεταπτυχιακά του τμήματα, να γίνει ένας πλήρης Εκπαιδευτικός Οργανισμός, με όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης. Έτσι θα μπορούσε, πιο αποτελεσματικά, να εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα Ολιστικής Εκπαίδευσης, που είναι μια σύνθεση παιδείας και βιωματικής μάθησης. Το ''μακρινό αυτό όνειρο'' άρχισε να σχεδιάζεται και να υλοποιείται, τμηματικά, από τον πρώτο κιόλας χρόνο, της προεδρίας Κανέλλη. Ως Αντιπρόεδρος, τότε, είχα την τύχη, την τιμή και τη χαρά να είμαι στενός συνεργάτης του. Ιδρύθηκαν, λοιπόν, τα σχολεία, εννοείται με τη συνδρομή πολλών συναδέλφων και εξωτερικών συνεργατών, αξιοποιώντας προϋπάρχοντα κτήρια με ανακαίνιση, επέκταση και συμπλήρωση χώρων, ώστε να δημιουργηθούν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα υποστήριζαν τα καινούρια σχολεία. Ομάδες εκπαιδευτικών επεξεργάστηκαν τα προγράμματα, προσαρμοσμένα στους στόχους της Σχολής, στις υπάρχουσες υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον της», ανέφερε, εμφανώς συγκινημένος.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, κ. Τάσος Παπαναστασίου είπε: «Θα είστε για πάντα η θρυλική πρώτη τάξη που φοίτησε και αποφοίτησε με επιτυχία από το Δημοτικό Σχολείο του Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Και αυτό το γεγονός έχει μοναδική αξία. Είστε οι πρώτοι και οι πρώτες απόφοιτοι και απόφοιτες που εξοπλισμένοι και εξοπλισμένες με όλα τα προσόντα θα συνεχίσετε το μαγικό ταξίδι της ανακάλυψης της γνώσης, της επίλυσης των μεγάλων μυστηρίων που μας περιβάλλουν. Είστε εσείς που ζώντας και για τους άλλους και όχι μόνο για τον εαυτό σας, θα κάνετε τον κόσμο καλύτερο». Επίσης, εμφανίστηκε σίγουρος πως ο σπουδαίος ιδρυτής της Σχολής, Dr John Henry House θα ήταν εξαιρετικά περήφανος και συγκινημένος αν μπορούσε να παρακολουθήσει την τελετή αποφοίτησης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, κ. Χρήστος Γρόλλιος τόνισε ότι «το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά μας ήταν σε ένα σχολείο στο οποίο ήταν κάθε μέρα χαρούμενα» κι ευχαρίστησε τη διοίκηση, το προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για τη συνεργασία και για τα εφόδια με τα οποία καθημερινά εξοπλίζουν τους μαθητές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία λιτή και άκρως συγκινητική μουσικοχορευτική παράσταση.