Skip to main content

Αμερικανικό «διαστημοπλάνο» ετοιμάζεται για εκτόξευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το επταθέσιο Dream Chaser θα εκτοξεύεται τοποθετημένο στην κορυφή πυραύλου Vulcan, θα προσγειώνεται όμως όπως το διαστημικό λεωφορείο

Σε περίπου ένα χρόνο εκτιμά η αμερικανική εταιρεία Siera Space ότι θα εκτοξεύσει το πρώτο Dream Chaser, ένα «διαστημοπλάνο» και προορίζεται για τη μεταφορά πληρωμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αλλά και για αποστολές εθνικής ασφάλειας.

Η εταιρεία παραχώρησε στο SpaceNews φωτογραφίες του πρώτου σκάφους της σειράς, με την ονομασία Tenacity («Επιμονή»). Η άκατος του οχήματος έχει ολοκληρωθεί, λείπει όμως το σύστημα θερμικής προστασίας.

Το επταθέσιο Dream Chaser θα εκτοξεύεται τοποθετημένο στην κορυφή πυραύλου Vulcan, θα προσγειώνεται όμως σαν κανονικό αεροπλάνο όπως το διαστημικό λεωφορείο.

Η Sierra Space αναπτύσσει ακόμα ένα φουσκωτό οίκημα που είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως διαστημικός σταθμός αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατάλυμα για ανθρώπους στη Σελήνη. Η μονάδα αυτή ονομάζεται Large Integrated Flexible Environment (LIFE) και χωρίζεται σε 2-3 ορόφους και σε διάφορα δωμάτια στα οποία όσοι διαμένουν εκεί μπορούν να εργάζονται, να γυμνάζονται και να ξεκουράζονται. Η Sierra Space συνεργάζεται επίσης με τη διαστημική εταιρεία του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος, την Blue Origin, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού τον οποίο ονομάζει «Τροχιακό Ύφαλο».

H Sierra Space αναφέρει ότι το διαστημοπλάνο της θα μπορεί να ξεκινήσει τις πτήσεις του το 2023 και έχει ήδη συμφωνήσει με την NASA ώστε να πραγματοποιήσει μεταφορές φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας οι πρώτες πτήσεις του Dream Chaser θα είναι μη επανδρωμένες και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν και αποστολές με επιβάτες.

Πηγή φωτογραφίας: NASA