Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
x

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Game changer για την Ελλάδα η λύση του ονοματολογικού - Η Θεσσαλονίκη πύλη εξόδου των Βαλκανίων - Πού εστιάζεται το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Την εκτίμηση ότι η χώρα μας και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού εξέφρασε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της δεξίωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία game changer για την Ελλάδα ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη εκτιμήσει ακόμη πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη διεθνώς για την Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δ.Βαλκανίων.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι σε πέντε χρόνια η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάζουν μία διαφορετική εικόνα λόγω της επανατοποθέτησής τους σαν σταυροδρόμι και πύλη εξόδου των Δ.Βαλκανίων στην παγκόσμια αγορά. Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο, από τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με ελληνικές εταιρείες προκύπτει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το brand των προϊόντων και ότι οι φόβοι που υπάρχουν σήμερα για τις επιπτώσεις από τη Συμφωνία στα προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία» οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης. «Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αντίθετα, θα έχουν οικονομικά οφέλη από τη σταθεροποίηση των γειτονικών χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση της ελληνικής πολιτικής εάν γίνει κυβέρνηση ο αξιωματούχος περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις και ότι υπάρχει ένας «καλός διάλογος με τη ΝΔ» με σεβασμό στις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έντονο το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τους όρους της ιδιωτικοποίησης. Το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται με τα έργα του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το α΄εξάμηνο του 2019 και του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Αυτά τα δύο ενεργειακά projects είναι κορυφαίας σημασίας για τις ΗΠΑ καθώς εξασφαλίζουν τη  διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού για την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.  Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, με αυτά τα έργα, τον TAP και την επένδυση στη Ρεβυθούσα αναδεικνύεται σε ενεργειακό hub στην περιοχή.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου παλαιότερα από την αμερικανική πλευρά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για τον επενδυτή, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «δεν ήταν θέμα προσώπων αλλά αρχών». «Θέλουμε να δούμε να πετυχαίνουν οικονομικά το λιμάνι και η Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Μάλιστα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε ως σημείο αναχώρησης για τις ΗΠΑ της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού. Μεταξύ άλλων δεκάδες ελικόπτερα και 400 υλικά εξοπλισμού από την άσκηση στο Στεφανοβίκειο αλλά και από την περιοχή των Βαλτικών Χωρών και τη Γερμανία.

Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αντιπροσωπεύει απλώς μία σημαντική εναλλακτική για τη μετακίνηση δυνάμεων στις κρίσιμες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και τις χώρες της Βαλτικής.

Με ενδιαφέρον κοιτάζουν αμερικανικές εταιρείες και τις προοπτικές που παρουσιάζει η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την Tesla να εξετάζει πολύ σοβαρά τη δυνατότητα επενδύσεων στα ελληνικά νησιά. Επίσης, τομείς που προσελκύουν το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο τουρισμός, ο ξενοδοχειακός τομέας, τα ναυπηγεία και οι start ups μετά και από τη σημαντική δουλειά σε επίπεδο συνεργειών που έγινε κατά τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 73η ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι ΗΠΑ στο project του Ελληνικού, όπου παρουσιάζονται καθυστερήσεις. Μάλιστα, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο θεωρείται, κατά τον αμερικανό αξιωματούχο, ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που συναντούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων. Απέδωσε, μάλιστα, τα εύσημα για αυτή την εξέλιξη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς από τη Voria.gr για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο ο αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι η «κυβέρνηση μάς έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ευρωπαϊκό consensus». Χαρακτήρισε, δε, σημαντική τη σημερινή ημέρα καθώς ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν το Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και προέβλεψε ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ