Skip to main content

Αμερικανός στρατιωτικός σκοτώθηκε από Αφγανό στρατιώτη στην Καμπούλ

Η επίθεση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων κατά τις οποίες μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκότωσαν συμβούλους των ΗΠΑ ή του συνασπισμού.

Στρατιωτικός των ΗΠΑ σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σήμερα σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από Αφγανό στρατιωτικό στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, ανακοίνωσε η υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ αποστολή Αποφασιστική Υποστήριξη.

Η επίθεση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων κατά τις οποίες μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκότωσαν συμβούλους των ΗΠΑ ή του συνασπισμού και ακολουθεί τον θάνατο ενός Τσέχου στρατιώτη στη δυτική επαρχία Χεράτ τον περασμένο μήνα.

«Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης ήταν μέλος των Αφγανικών Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο δράστης σκοτώθηκε αμέσως από άλλα μέλη των Αφγανικών Δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή υπό την ηγεσία του NATO.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το περιστατικό διερευνάται και πως η κατάσταση του τραυματία είναι σταθερή, δεν αναφέρεται όμως η ταυτότητα του νεκρού.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως η εκπαίδευση και αξιολόγηση των αφγανικών δυνάμεων αναβαθμίζεται προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν επιθέσεις τέτοιου τύπου και πως ορισμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί ενόσω αποτιμάται η ασφάλεια.

Τον περασμένο μήνα, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, διέφυγε σώος από επίθεση κατά την οποία ο σωματοφύλακας ενός επαρχιακού κυβερνήτη άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας Αμερικανών και Αφγανών αξιωματούχων στη νότια επαρχία Κανταχάρ.