Skip to main content

Άμεσα η διανομή βοήθειας σε 65.000 άπορους της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε τα 13 εκ. ευρώ του ΤΕΒΑ πρώτη πανελλαδικά και αρχίζει το δεύτερο κύκλο διανομών 24 εκ. ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να αρχίσουν οι νέες διανομές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης προς τους άπορους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου του ΤΕΒΑ στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε πως στο νέο κύκλο του προγράμματος θα διατεθούν τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή ύψους 24 εκ. ευρώ για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα κονδύλια αυτά είναι για την παροχή 3.650 τόνων τροφίμων και 1.068 τόνων βασικών αγαθών, σε 28.319 οικογένειες, συνολικά δηλαδή σε 65.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα υποστηρίξουμε ακόμα 33.916 αδύναμους συμπολίτες μας με 1.804 τόνους τροφίμων και 527 τόνους βασικής υλικής συνδρομής», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος ΤΕΒΑ για όλη την Κεντρική Μακεδονία απορροφήθηκαν σε ποσοστό 100% τα 13 εκ. ευρώ και στηρίχθηκαν 60.995 αδύναμοι και ευάλωτοι πολίτες με 3.350 τόνους τροφίμων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.

Ειδικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη και από τον πρώτο κύκλο του ΤΕΒΑ, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «συνολικά 29.544 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν με 1.323 τόνους τροφίμων και 285 τόνους βασικής υλικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε οικογένεια έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ενώ παράλληλα παρείχαμε και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού».

Η Κοινωνική Σύμπραξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλάμβανε εννέα δήμους (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου) και τις ιερές μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να δίνει στην πράξη απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας. Της ελπίδας πως δεν είναι η σημερινή κατάσταση ο κανόνας. Της ελπίδας ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να βγούμε οριστικά από την κρίση. Πάντα με συνεργασία, πάντα με συνεννόηση, πάντα με σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για μια Περιφέρεια σύγχρονη και ανθρώπινη. Για μια Περιφέρεια που θα αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση. Για την Κεντρική Μακεδονία που θα παρέχει πραγματικές ευκαιρίες και αληθινή σιγουριά σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα παραμείνει όσο διαρκεί η κρίση, ο πυρήνας της πολιτικής μας σ' αυτή την Περιφέρεια».

O αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Χατζηβρέττας, είπε ότι σημαντική παράμετρος του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι η ψυχολογική κάλυψη στους αδύναμους και ευάλωτους πολίτες, ώστε να ξεπεράσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της φτώχειας και ανακοίνωσε ότι οι διαγωνισμοί για το νέο κύκλο του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί, ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις και θα αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του νέου προγράμματος».

Η διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Τομπουλίδου, δήλωσε ότι η πρώτη φάση του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα να απορροφηθούν στο 100% τα κονδύλια του ΤΕΒΑ για την Κεντρική Μακεδονία και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να είναι πρώτη πανελλαδικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Τομπουλίδου είπε ότι υπήρξαν και δυο σημαντικά προβλήματα στην πρώτη φάση, που αντιμετωπίζονται στο νέο πρόγραμμα. Τα προβλήματα αυτά ήταν ότι δεν υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι στα σημεία διανομής της βοήθειας προς τους άπορους, όμως τώρα εξασφαλίστηκαν, ενώ επίσης τα υλικά έρχονταν σε παλέτες, με αποτέλεσμα με δυσκολία και αυταπάρνηση οι υπάλληλοι των δήμων, που έχουν έλλειψη προσωπικού, να αναγκάζονται να κάνουν ατομικές συσκευασίες για να τα μοιράσουν. Πλέον όλα θα έρχονται σε ατομικές συσκευασίες και θα διανέμονται γρήγορα.