Skip to main content

Άμεση απομάκρυνση των νεκρών δένδρων από Πυλαία και Χορτιάτη

«Φρένο» στο δασοκτόνο έντομο από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη - Αρχίζει άμεσα η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων στις δημοτικές δασικές εκτάσεις

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του φλοιοφάγου εντόμου το οποίο ξεραίνει και νεκρώνει πεύκα σε δημόσιες αλλά και δημοτικές εκτάσεις του δήμου.

Προηγήθηκε αυτοψία του δημάρχου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις περιοχές όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο και συγκεκριμένα στο δάσος του Σέιχ Σου, στα Πλατανάκια, στην Ανάληψη, στο Ηρώον Πανοράματος και σε άλλες δημοτικές εκτάσεις στα όρια του δήμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος ζήτησε από τους ειδικούς γεωπόνους να του υποδειχθούν επακριβώς τα σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης προκειμένου να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η υλοτόμηση των δέντρων που έχουν προσβληθεί.

Μετά την έκδοση σχετικής διοικητικής απόφασης του Δασαρχείου περί έκτακτης κάρπωσης, θα ακολουθήσει απόψε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα εγκρίνει τα κονδύλια για την υλοτόμηση των προσβεβλημένων πευκόδεντρων στις δημοτικές εκτάσεις, για τις οποίες ο δήμος έχει την ευθύνη, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

Στη συνέχεια τα δασικά προϊόντα που θα προέλθουν από την υλοτόμηση θα διανεμηθούν δωρεάν ως καυσόξυλα σε δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δράση αναλαμβάνει ο δήμος και για το Σέιχ Σου, παρόλο που τυπικά, ως δημόσια έκταση, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν του επικίνδυνου εντόμου που έχει αποδεκατίσει χιλιάδες δέντρα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης , ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη θέτει τις δυνάμεις του  στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού, σημειώνεται στην ίδια ενημέρωση.

«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές μας ως δήμος, γιατί το δάσος μας αφορά όλους και ανήκει σε όλους μας. Το δάσος είναι η ίδια μας η ζωή, γι’ αυτό και παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Να σημειωθεί πως στην επιτόπια αυτοψία μέσα στο δάσος, συμμετείχαν ο Γενικός Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Παναγιώτης Κυριακίδης, η Δασάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Αγγελίδου καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αντιδήμαρχος πρασίνου του δήμου Γιώργος Μπαμπαράτσας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιάννης Τολίδης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου.

«Είχαν προηγηθεί  από την πρώτη στιγμή τηλεφωνικές επικοινωνίες του δημάρχου με τον γενικό συντονιστή της αποκεντρωμένης καθώς και τη δασάρχη προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση του φαινόμενου και να υπάρξει συνεννόηση για τα απαραίτητα μέτρα τα οποία και υλοποιούνται άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.